Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Άρια Σάγιονμα - Μια ζωή... ερμηνεύει τραγούδια του Μίκη

1970. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ελεύθερος από τον Ωρωπό, φθάνει στο Παρίσι, όπου εκτός της δράσης του ως πρόεδρος του ΠΑΜ, οργανώνει συναυλίες ενάντια στη χούντα. Πάει στο Ελσίνκι για επαφές με πολιτικούς. Παρακολουθεί μια παράσταση του -φημισμένου για τις πολιτικού περιεχομένου θεατρικές (κυρίως με Μπρεχτ) και μουσικές παραστάσεις του ενάντια σε δικτάτορες και πολέμους- φοιτητικού θιάσου του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, προς τιμήν του ελληνικού αντιδικτατορικού αγώνα. 


Ακούει μια πανέμορφη κοπέλα, υπεύθυνη του φοιτητικού 
θιάσου, να τραγουδά τη «Ρωμιοσύνη» και το «Περιγιάλι». 

Ενθουσιασμένος με το «χαλκό» της φωνής της, ανεβαίνει στη σκηνή, σηκώνει τον πιανίστα, κάθεται εκείνος στο πιάνο και ζητά από τη φοιτήτρια να τραγουδήσουν μαζί, στη γλώσσα του ο καθένας. Το «μάθημά» του πέτυχε. Ο συνθέτης από σκηνής λέει την επιθυμία του: Η φοιτήτρια να συμμετάσχει ως τραγουδίστρια στην παγκόσμια περιοδεία της μουσικής ομάδας του. Εκείνη ακολουθεί, αφήνοντας τις μουσικές και θεατρικές σπουδές της (τις ολοκλήρωσε αργότερα).
 
Πρόκειται για την επιφανή στην πατρίδα της, Φινλανδία, αλλά και σε Σουηδία, Νορβηγία και Γαλλία, ερμηνεύτρια του θεάτρου και του τραγουδιού Άρια Σάγιονμα, η οποία παρουσίασε, στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, το βιβλίο - μαρτυρία της για την τετράχρονη παγκόσμια αντιδικτατορική μουσική περιοδεία του συνθέτη, με τίτλο «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται - Η συνάντηση με τον Μίκη» (μετάφραση Ακριβής Κονιδάρη, εκδόσεις «Ιανός»). 

Το βιβλίο περιγράφει τη γνωριμία της με το έργο του συνθέτη (πριν γνωρίσει τον ίδιο), την αγάπη της για τον ελληνικό λαό και την ελληνική ποίηση, τις προσπάθειές της για τη μετάφραση των μελοποιημένων ποιητών (Ρίτσου, Ελύτη, Σεφέρη, Λειβαδίτη, Αναγνωστάκη, Καμπανέλλη και Νερούδα) στα φινλανδικά, σουηδικά, νορβηγικά, τη μελετητική -ποιητική, μουσική, ερμηνευτική- δουλειά της μουσικής ομάδας, τους μεγάλους «σταθμούς» των αντιδικτατορικών συναυλιών στην Ευρώπη και την Αμερική, τον ενθουσιασμό του κοινού σε 800, περίπου, συναυλίες που έδωσαν, και, τέλος, αναλύει μουσικολογικά το έργο του συνθέτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο, χαρακτήρισε την Άρια Σάγιονμα «απόστολο» του έργου του, καθώς από το 1975 μέχρι σήμερα, εκτός από cd, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες στη Βόρεια Ευρώπη με το «Κάντο Χενεράλ», με άλλους κύκλους και λαϊκά τραγούδια του και τους τελευταίους μήνες δίνει συναυλίες με έργα του στη Σουηδία, ενώ έπονται συναυλίες σε Νορβηγία και Φινλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου