Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η κατανόηση του χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης...υπογραμμίζει τα καθήκοντα του λαϊκού κινήματος...»


Η οικονομική κρίση μέσα από τις σελίδες της ΚΟΜΕΠ 2009 - 2012

«Τα κείμενα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» που παρουσιάζονται συγκεντρωμένα στην παρούσα έκδοση καλύπτουν την περίοδο εκδήλωσης της βαθύτερης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2009 - 2012). 

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βίωσε μια σημαντική κρίση, με εκτεταμένο συγχρονισμό στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία).

Η παράθεση των κειμένων με χρονολογική σειρά βοηθά τον αναγνώστη να παρακολουθήσει την εξέλιξη των αναλύσεων, εκτιμήσεων, προβλέψεων του ΚΚΕ καθώς και της διαπάλης με αστικές και οπορτουνιστικές προτάσεις διαχείρισης της κρίσης.

Η αρθρογραφία της παρούσας έκδοσης εμπλουτίζει και αναπτύσσει δημιουργικά τις επεξεργασίες της σχετικής ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ (14 Μάη 2009), που εκδόθηκαν επίσης από τη «Σύγχρονη Εποχή». 

Συμβάλλει στον πολιτικό εξοπλισμό πλατιών λαϊκών στρωμάτων σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της επιλογής διεξόδου απ' την καπιταλιστική κρίση. Βοηθά στη διαμόρφωση ταξικών κριτηρίων και μεθοδολογίας για την προσέγγιση αυτού του δύσκολου ζητήματος.

 Παράλληλα, η συγκέντρωση αυτού του πρωτογενούς μάχιμου υλικού προσφέρεται για επόμενες μαρξιστικές ερευνητικές προσπάθειες για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων συμπερασμάτων.

Η συγκεκριμένη αρθρογραφία συμβάλλει καταρχάς στην κατανόηση του χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, στον αντίποδα των κυρίαρχων αστικών και οπορτουνιστικών αναλύσεων που επιχειρούν να τον συσκοτίσουν. 

Τεκμηριώνει ότι πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, 
κρίση υπερπαραγωγής κεφαλαίου σ' όλες τις μορφές του. 

Βοηθά να κατανοηθεί πρακτικά ο νομοτελειακός χαρακτήρας εκδήλωσης της κρίσης στον καπιταλισμό, η αιτία της περιοδικής διακοπής της διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου.

Η σημασία της κατανόησης του χαρακτήρα της κρίσης
Η κατανόηση του χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης έχει στρατηγική πολιτική σημασία, δεν αποτελεί ένα ειδικό ακαδημαϊκό ζήτημα συζήτησης που αφορά μόνο τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Φωτίζει τα ιστορικά όρια ενός συστήματος, όπου σκοπός της παραγωγής είναι το κεφάλαιο και το κέρδος του και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Υπογραμμίζει τα καθήκοντα του λαϊκού κινήματος...»

Από τη στήλη "Βιβλιοπαρουσίαση" του Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου