Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

«...σχέδιο παράδοσης μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο...»

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προετοιμάζεται η μετεγκατάστασή της*
 
Ο χώρος στο Φαληρικό Δέλτα όπου θα κατασκευαστούν 
οι εγκαταστάσεις για την 
Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή
 
Προχωρά το σχέδιο παράδοσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ίδρυμα 
«Νιάρχος», σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας.
 
Θυμίζουμε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει την Εθνική βιβλιοθήκη σχεδόν να ρημάξει και είχαν αφήσει να διογκώνεται στο έπακρο το κτιριακό της πρόβλημα, με σοβαρούς κινδύνους για τους «θησαυρούς» των έργων που διαθέτει, για να έρθει το ίδρυμα «Νιάρχου» να εμφανιστεί ως σωτήρας της (!) που της εξασφαλίζει νέο κτίριο για να στεγαστεί στο Φαληρικό Δέλτα.
 
Τώρα, το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει η μετάβαση της βιβλιοθήκης στο νέο της κτίριο και ότι η οργάνωση και υλοποίηση της μετάβασής της στις νέες εγκαταστάσεις θα γίνει σε συνεργασία με τον οργανισμό «Future Library» του ιδρύματος «Νιάρχου». 

Το «Future Library» λειτουργεί από το 2012 με αντικείμενο τη διασύνδεση Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών της χώρας μεταξύ τους και την προβολή των δραστηριοτήτων τους, με μια μορφή κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα θα προχωρήσει και η διασύνδεση με την Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς όπως ανακοινώθηκε το «Future Library» και η Εθνική Βιβλιοθήκη θα συνεργαστούν όχι μόνο για τη μεταστέγαση στο Φάληρο, αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού της βιβλιοθήκης, την αναβάθμιση των ψηφιακών και άλλων υπηρεσιών της, τη διαφήμισή της και την προσέλκυση επιστημονικού και αναγνωστικού κοινού.

Πρακτικά πρόκειται για ένα ακόμα βήμα υλοποίησης του σχεδίου παράδοσης μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο και προώθησης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας πολιτιστικών οργανισμών όπως είναι οι βιβλιοθήκες.
 
 
 
*Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου