Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ταφόπλακα στον αθλητισμό οι επιχορηγήσεις του 2014

Του Νίκου Γεωργόπουλου*


Πρόσφατα ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε, από το βήμα της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ότι η επιχορήγηση στις αθλητικές ομοσπονδίες θα είναι 12 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

Κάτι που έκρυψε επιμελώς όμως ο κ. Ανδριανός να πει, είναι ότι η αυτή η μείωση δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης των τελευταίων ετών. Αντίθετα, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον αθλητισμό, έχει ξεκινήσει -αργά αλλά σταθερά- από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν η συνθήκη του Μάαστριχτ έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, σε κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στόχος αυτών των κατευθύνσεων στο χώρο 
του αθλητισμού ήταν ένας και μοναδικός:  

Το πέρασμα όλων των ολυμπιακών ερασιτεχνικών αθλημάτων στα χέρια των ιδιωτών-χορηγών, ώστε  σταδιακά να απαλλαγεί το κράτος από το «βάρος» της επιχορήγησης. 

Η καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε στα τελευταία χρόνια (με βασικό χαρακτηριστικό ότι συμβαίνει ταυτόχρονα σε πολλές χώρες) απλώς επέσπευσε την εφαρμογή αυτών των πολιτικών.

Αυτά δεν τα είπε ο κύριος υπουργός, ενώ παρέλειψε να πει 
και ότι τα αθλήματα που δεν «πουλάνε» θα εξαφανιστούν. 

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι -εκτός από λίγες προς το παρόν εξαιρέσεις- στις περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες δεν υπάρχει διάθεση για σύγκρουση με αυτή την πολιτική και κοινού αγώνα για τη διεκδίκηση λύσεων στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του αθλητισμού. 

Η πλειοψηφία των αθλητικών ομοσπονδιών δείχνει να λειτουργεί στη 
λογική «ο σώζων εαυτόν...». Όμως έτσι δε λύνεις κανένα πρόβλημα. 

Μόνο αν συσπειρωθούν όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες και διεκδικήσουν, μαζί με τα σωματεία και τους αθλητές τους, τότε μόνο θα μπορούν να ελπίζουν.
 
Λεφτά υπάρχουν! 

Πεντακόσιοι πέντε Έλληνες πλουτοκράτες έχουν περιουσία πάνω από 
60 δισ. ευρώ και μάλιστα το 2012  αύξησαν τα κέρδη τους, κατά 20%.

Το ζήτημα λοιπόν είναι τι θα κάνουν οι Ομοσπονδίες: Θα διεκδικήσουν από την πολιτεία τα χρήματα που χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν αξιοπρεπώς ή θα μετακυλήσουν το βάρος για μία ακόμη φορά, στις εξαντλημένες οικονομικά οικογένειες των αθλουμένων;

* Ο Νίκος Γεωργόπουλος είναι πρώην πρωταθλητής 
του στίβου και πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ

Από το 902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου