Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ο «Καρυοθραύστης» στην Αθήνα έως και τις 5 Γενάρη.

Ο «Καρυοθραύστης» όλων των εποχών*


Ο Α. Δουμάς διασκεύασε το παραμύθι του E.T.A. Hoffmann «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών» το 1816, μετατρέποντας την ιστορία του σ' ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που έχει φανατικούς θαυμαστές μέχρι σήμερα. 
Ο Marius Petipa το 1891 αποφάσισε να χορογραφήσει τη διασκευή αυτή και παρήγγειλε τη σύνθεση της μουσικής στον Τσαϊκόφσκι. 


Η πανηγυρική πρεμιέρα έγινε στις 18 Δεκέμβρη του 1892 
στο Imperial Mariinsky Theatre της Αγίας Πετρούπολης. 

Στη Δυτική Ευρώπη, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1934 και στην Αμερική το 1944 από το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.
Παρ' όλο που ο «Καρυοθραύστης» έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί με διαφορετικές χορογραφίες και σκηνικές προσεγγίσεις, η μεγαλοφυής μουσική του Τσαϊκόφσκι παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο και είναι, κατά γενική ομολογία, μία από τις πλέον υπέροχες και αναγνωρίσιμες μουσικές που γράφτηκαν ποτέ, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ηχογραφήσεις του κλασικού ρεπερτορίου.

Ο «Καρυοθραύστης» παρουσιάζεται κάθε χρόνο σ' όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου και φέτος μέχρι τις 5 Γενάρη ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Badminton από το Latvian National Opera Ballet και τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής.

Τον «Καρυοθραύστη» ανεβάζει και η Εθνική Λυρική Σκηνή με χορογραφία και φωτισμούς του Ρενάτο Τζανέλα με παραστάσεις έως και τις 5 Γενάρη.

*Από τη στήλη "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Artekran να έχεις μια ευτυχισμένη νέα χρονιά, με την αγάπη που σε διακρίνει για τον πολιτισμό μας!!! Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή