Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

40ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ Θεατρικό τριήμερο αφιερωμένο στον Μάνο Κατράκη


 
Στη 40χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει βάλει 
τη   σφραγίδα  του  και στο  χώρο  της  Τέχνης  και  του  Πολιτισμού. 

Εδώ εκφράστηκαν για πρώτη φορά εκατοντάδες νέοι καλλιτέχνες, δημιουργοί, εδώ συναντήθηκαν οι μεγάλοι της Τέχνης με χιλιάδες νεολαίας, εδώ ταίριαξε η τέχνη του Ρίτσου, του Λοΐζου, του Κατράκη με την αισιοδοξία που πηγάζει από την πάλη και την προοπτική για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φέτος, ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα. 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εμπλουτίζεται με μια σειρά εκδηλώσεις που θα προηγηθούν του κεντρικού τριημέρου. Δίνεται περισσότερος χώρος και χρόνος σε όλα τα είδη Τέχνης που έχει φιλοξενήσει σταθερά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο. 

Στοχεύει στην προβολή του έργου νέων καλλιτεχνών που παλεύουν να εκφραστούν, σ' ένα χώρο που η εμπορευματοποίηση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και η Τέχνη γίνεται πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθορίζοντας τι και πώς θα προβληθεί.

Η αρχή γίνεται με τις εκδηλώσεις για το θέατρο, που θα πραγματοποιηθούν στις 1, 2 και 3 Σεπτέμβρη στο «Σύγχρονο Θέατρο» στο Γκάζι και θα είναι αφιερωμένες στο μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατό του.
 
Ο ίδιος υπήρξε στυλοβάτης του Φεστιβάλ στα πρώτα του βήματα, 
συμμετέχοντας και παρουσιάζοντας έργα μεγάλων δημιουργών. 

Πιστεύοντας πάντα πως η Τέχνη δεν υπάρχει από προσωπική ανάγκη για έκφραση, αλλά ως σπουδαίο κοινωνικό λειτούργημα που εξυπηρετεί την ανάπτυξη της κοινωνίας, έστρεψε την τέχνη του και τον εαυτό του στην εξυπηρέτηση υψηλών στόχων, σκοπών και προοπτικών.

«Από τη ζωοδότρα πηγή αυτού του λαού παίρνουμε εμείς οι καλλιτέχνες το υλικό, που το κάνουμε λόγο, εικόνα, ποίηση, μουσική, θέατρο και ό,τι άλλο βοηθά στην καλυτέρευση του νου και της ψυχής», έλεγε ο Μάνος Κατράκης και το έκανε πράξη. 

Αυτή η αλύγιστη στάση του, η ιστορία του συνειδητού κομμουνιστή και το έργο της ζωής αυτού του μοναδικά υπέροχου καλλιτέχνη, έκανε το φίλο του και μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο να γράψει ότι «στο μπόι του παίρνει μέτρο η ανθρωπιά και η τέχνη».

Ο Μάνος Κατράκης στη σκηνή του 2ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1976

Έχοντας αυτά ως παρακαταθήκη, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» παρουσιάζει θεατρικές ομάδες νέων καλλιτεχνών που το έργο τους δε βολεύεται στα γρανάζια του συστήματος, προβληματίζονται, σχολιάζουν και θίγουν θέματα από την επικαιρότητα, από τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή τους, εμπνέονται από τη δύναμη του ανθρώπου που όταν την κατανοεί και παλεύει συλλογικά μπορεί να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη
7 μ.μ. «Η ιστορία ενός γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο 
να πετάει», του Λουίς Σεπούλβεδα, ομάδα «ΕΝΑΕΡΙΤΕΣ».

9 μ.μ. «Μήδειας μπούρκα», του Αντρέα Φλουράκη, 
Θεατρική Ομάδα «Οι Μέρες Πριν Ερθεις».

Τρίτη 2 Σεπτέμβρη
7 μ.μ. «Ζωή μου ο Matthew», ομάδα «KQINO - A».

Από  το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου