Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Οικουμενικός ο λόγος του Αισχύλου


Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου «Πέρσες» είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, που θα παίζεται, στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το Σάββατο 19 του Ιούλη και στη συνέχεια θα ξεκινήσει περιοδεία. 

Στην Επίδαυρο θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Αυγούστου.

Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.

«Διαβάζοντας τους "Πέρσες"» -σημειώνει η σκηνοθέτις- «ένιωσα εξαρχής την παρουσία των νεκρών να στοιχειώνουν το έργο. Στον πρώτο κιόλας στίχο του πρωτοτύπου υπάρχει η μετοχή "οιχωμένων" και αποδίδεται "αυτοί που έχουν φύγει". 

Η αγωνία που κουβαλά ο Χορός των Περσών και οι τρεις γυναίκες, "νύφες του πένθους", γι' αυτούς που πήγαν μακριά να επιτεθούν, μετατρέπεται σε φόβο με τον ερχομό της τρομαγμένης Ατοσσας και στη συνέχεια σε καθολικό τρόμο με τη λεπτομερέστατη αφήγηση του Αγγελιαφόρου. 

Έτσι οι απόντες γίνονται οριστικά "αυτοί 
που έφυγαν και δεν θα γυρίσουν ποτέ πια". 

Απαρηγόρητοι οι ζωντανοί αναζητούν βοήθεια από τον πεθαμένο βασιλιά Δαρείο. Όμως ούτε ο Δαρείος μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο της χώρας τους. Αντίθετα, αναθέτει στο Χορό και την Ατοσσα τη φροντίδα του ηττημένου Ξέρξη... 

Έργο βαθιά πολιτικό, που αντιπαραθέτει τη Δημοκρατία με την Τυραννία, την ελευθερία του ατόμου με την απόλυτη υποταγή στην εξουσία, την ομοψυχία και την αυταπάρνηση στη μάχη με τη λιποψυχία και την άτακτη φυγή, υμνεί τους Ελληνες, αλλά ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα στην αμετροέπεια και την αλαζονεία των ανθρώπων και κυρίως των ηγετών τους, που μπορούν να προκαλέσουν τον αφανισμό ενός ολόκληρου λαού».

Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς. 
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. 
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. 
Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη. 
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος. 
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. 
 Δραματουργική ανάλυση: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. 
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης. 
Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Ακης Σακελλαρίου
                  Λάζαρος ΓεωργακόπουλοςΓιώργος Κολοβός
Χορός, Κορυφαίος: Βασίλης Σπυρόπουλος. 
Χορός: Απόλλων Δρικούδης, Δημήτρης Δρόσος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Καραβιώτης, Θανάσης Κεραμίδας, Νίκος Μαραγκόπουλος, Σπύρος Σαραφιανός, Χρίστος Στυλιανού κ.ά.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου