Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη»...πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναλειτουργήσει όπως του πρέπει.

Ξενάγηση στο Μουσείο της Β. Κατράκη 
από το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ*

Ξενάγηση στο Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό διοργάνωσε σήμερα το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της σπουδαίας χαράκτριας και αγωνίστριας.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (Δείτε ΕΔΩ τη δήλωσή του).  


Οι επισκέπτες είδαν από κοντά το έργο της πρωτοποριακής, για την εποχή, μεγάλης μορφής της Ελληνικής Τέχνης, ένα Μουσείο με πολύτιμο υλικό, παρατημένο, όμως, από την πολιτεία, το δήμο και τους αρμόδιους. 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Μουσείο που, όπως είχε επισημανθεί σε περσινή επίσκεψη του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας (το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας), δεν έχει τη συντήρηση που απαιτείται, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι στο έλεος της υγρασίας και να κινδυνεύουν... 

Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη, έργο πρωτοποριακό, που είναι αντανάκλαση μιας πλούσιας, σε αγώνες και εμπειρίες, ζωής και αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα και μήτρες. 

Φιλοξενούνται, επίσης, το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της, τα αρχεία της και μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού.  


Στόχος ήταν το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη», που εγκαινιάστηκε το 2006, να μην είναι ένας «νεκρός» μουσειακός χώρος, αλλά να έχει μία δυναμική.  

Να γίνει ένας χώρος δημιουργίας και να λειτουργήσει ως μία πανεπιστημιακή σχολή χαρακτικής τέχνης. Ο επισκέπτης, ο μελετητής, ο νέος δημιουργός αλλά και ο απλός θεατής έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την εικαστική πορεία της Βάσως Κατράκη. 

Δυστυχώς όμως το Μουσείο αφέθηκε στην τύχη του και πρέπει 
να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναλειτουργήσει όπως του πρέπει.

*Από το 902.gr

1 σχόλιο: