Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η καπιταλιστική οικονομία μέσα από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»



Βασική προϋπόθεση επιτυχούς διεξαγωγής κάθε πολέμου αποτελεί η αναγκαιότητα καλής γνώσης και παρακολούθησης του αντιπάλου. Η παραπάνω αρχή ισχύει στο ακέραιο για κάθε πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου αυτού μεταξύ των τάξεων που συναπαρτίζουν την κοινωνία μας.
 
Η αστική τάξη έχει αποδείξει ιστορικά πόσο βαθιά έχει συνειδητοποιήσει την παραπάνω αναγκαιότητα. Μελετάει βαθιά τον τρόπο ζωής και διαμόρφωσης της συνείδησης της εργατικής τάξης, τις αδυναμίες του κινήματός της, τις δυσκολίες διαμόρφωσης εργατικής πολιτικής συνείδησης και παρεμβαίνει αντίστοιχα για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής της κυριαρχίας. 

Την ίδια πρόνοια είχε επιδείξει και στη βαθιά μελέτη της πρώτης απόπειρας οικοδόμησης της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, ιδρύοντας ολόκληρα τμήματα και πανεπιστήμια που ασχολούνταν με αυτό το ερευνητικό αντικείμενο. 

Η δουλειά αυτή αξιοποιήθηκε στο έπακρο σε όλους τους τομείς, οικονομία, πολιτική, ψυχολογία κλπ. και έπαιξε το δικό της ιδιαίτερο ρόλο στην παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Η εργατική τάξη πρέπει να αντλήσει διδάγματα από 
τον τρόπο με τον οποίο την πολεμάει η αστική τάξη. 

Πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να μελετά όλο και βαθύτερα τον αντίπαλό της, να διαμορφώνει όλο και πιο αντικειμενική αντίληψη της κατάστασής του, των ισχυρών και των αδύναμων σημείων του. 

Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να δώσει με επάρκεια όλες τις μάχες εναντίον του, από τις καθημερινές μέχρι την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.

Φυσικά, το «σώμα» αυτού του αντιπάλου έχει πολλά «μέλη», έχει την οικονομία του, τους θεσμούς του, την ιδεολογία του, την ψυχολογία του κλπ. 

 
Η «καρδιά» ωστόσο αυτού του «σώματος» δεν είναι άλλη από την οικονομία του. Αυτή αιματοδοτεί με κάθε χτύπο της όλο το υπόλοιπο αστικό σώμα, αυτή καθορίζει τα όριά του σε κάθε φάση, τη δυναμική του, τις αντοχές του, τα περιθώρια ελιγμών του.


Η γνώση - σε κάποιο βαθμό - των νομοτελειών κίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας και των αντίστοιχων οικονομικών εξελίξεων με τις οποίες αυτοί οι νόμοι εκφράζονται κάθε φορά είναι απαραίτητο όπλο στα χέρια του εργατικού κινήματος. Χωρίς αυτήν το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να συνδέσει την κάθε επιμέρους εξέλιξη με την πηγή της και κατ' επέκταση δεν μπορεί να συνδέσει την πάλη για τα οξυμένα καθημερινά προβλήματα με την πάλη κατά του καπιταλισμού...(Περισσσότερα ΕΔΩ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου