Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ώρα για καλοκαιρινή ραστώνη

Εβδομάδα μετριοτήτων η τρέχουσα, με μία και μοναδική αξιόλογη καινούργια ταινία, την ιταλοβελγική «Μαρίνα» (2014) του Φλαμανδού σκηνοθέτη Στιν Κόνινξ, αλλά και μία κλασική «σκαμπρόζικη» επανέκδοση, την ιταλική κωμωδία του Αλμπέρτο Λατουάντα «Ελάτε να πάρετε τον καφέ σε μας» (1970), με τον εκπληκτικό Ούγκο Τονιάτσι σε ένα ρόλο που απογείωσε την καριέρα του... 


Επανέκδοση μιας πολυσυζητημένης στον καιρό της, διασκεδαστικής κωμωδίας «αλά ιταλιάνα», βασισμένης στο μυθιστόρημα του Πιέρο Κιάρα «La Spartizione» (1964) -ο συγγραφέας εμφανίζεται στην ταινία στο ρόλο του Πότσι- και μεταφερμένης στον κινηματογράφο αριστοτεχνικά από τον Μιλανέζο Αλμπέρτο Λατουάντα, που ξέρει να αφηγείται το σκαμπρόζικο χωρίς να πέφτει στο χυδαίο. 

Νόστιμη σαρκική ιστοριούλα για ενήλικο κοινό, με γερή δόση ειρωνείας, αλλά και επιείκειας, χωρίς ίχνος κοινωνιολογικών αξιώσεων πάρεξ της ωμής κριτικής προσέγγισης και απομυθοποίησης του υποκριτικού μικροαστικού καθωσπρεπισμού, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ιταλικής επαρχίας.

Οι τρεις μεγαλοκοπέλες, αδελφές Ταταμάντζι, συνιστούν την προσωποποίηση της ηθικής, της εγκράτειας και της αγνότητας, αρετές που αρχίζουν να παραπαίουν με την άφιξη του ώριμου εφοριακού -ανυπέρβλητη η ερμηνεία του Ούγκο Τονιάτσι στο ρόλο- που νυμφεύεται μεν μία εξ αυτών, αλλά δεν του πάει να αφήνει παραπονεμένες και τις δυο κουνιάδες του. 

Έτσι, αφού εξυπηρετεί τη σύζυγο, συνεχίζει τις «θεσμοθετημένες» πια νυχτερινές του βάρδιες στις κρεβατοκάμαρες του υπόλοιπου γυναικείου πληθυσμού, που, αφότου έπεσαν οι μάσκες, αποκαλύπτεται ιδιαίτερα ευάλωτος στους πειρασμούς του πονηρού, της λαγνείας και της αναίσχυντης αμαρτίας. 

Όταν όμως ο εφοριακός θελήσει να επεκτείνει τη δραστηριότητα του ερωτικού σέρβις και προς την υπηρέτρια του σπιτιού, το κακό καιροφυλαχτεί...

Με τους: Ούγκο Τονιάτσι, Μιλένα Βούκοτιτς, Φραντσέσκα Ρομάνα Κολούτσι, Αντζελα Γκούντγουιν κ.ά.  Παραγωγή: ΙΤΑΛΙΑ (1970)
  
Από τη στήλη  "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου