Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

30 Απρίλη 1945, η Κόκκινη Σημαία της Νίκης υψώνεται στο Ράιχσταγκ.


Ήταν 30 Απριλίου του 1945...


Ήταν 30 Απριλίου του 1945  και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ. 
Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο διοίκησης και ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!».

Παρόλο που δεν είχαν τελειώσει οι μάχες και τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν  να αμύνονται μέσα στο Βερολίνο, το γεγονός είχε ξεχωριστή σημασία.
Ήταν πια φανερό πως ο πόλεμος στην Ευρώπη από στιγμή σε στιγμή τελείωνε οριστικά. Αλλά η σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ είχε διπλή σημασία. Δε φανέρωνε μόνο το τέλος του πολέμου. Ταυτόχρονα αποκάλυπτε στα ματιά ολόκληρης της ανθρωπότητας, στο παρόν, αλλά και στο μέλλον ως ιστορία, τον πραγματικό νικητή του πολέμου. 


Την επομένη ξημέρωνε Πρωτομαγιά.   
Η Παγκόσμια Ημέρα της Εργατικής Τάξης.

Εκείνη ακριβώς τη μέρα, η κόκκινη σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ, έδειχνε στο παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας πως η νίκη κατά του φασισμού ήταν πρωτίστως νίκη ενός λαού και ενός κράτους. Του σοβιετικού λαού και του πρώτου εργατικού κράτους στην ιστορία, της Σοβιετικής Ένωσης. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες αυτό το ιστορικό γεγονός...*

Όπως και τότε,  σε λίγο ξημερώνει Πρωτομαγιά. Τιμώντας τους αγώνες της εργατικής τάξης,  όπως εκείνη ακριβώς τη μέρα,  σηκώνουμε ψηλά τις κόκκινες σημαίες. 

 ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 
ΤΗΣ 1η ΜΑΗ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10 π.μ.
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2014  Αύριο απεργούμε 
διαδηλώνουμε όλοι με το ΠΑΜΕ   (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου