Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

«...Οι καιροί ήταν ώριμοι»

 
Εκδήλωση μνήμης από τα ΕΛΤΑ
 


Με υπαίθρια εκδήλωση μνήμης, στην πλατεία Εθν. Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) τη Δευτέρα 14 Απρίλη στις 12.30 το μεσημέρι, τιμούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τη Μεγάλη Απεργία, μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην Ιστορία του Πανευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. 
 
Την πρώτη απεργία στη σκλαβωμένη Ευρώπη του 1942, που ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας, το Μέγαρο Μελά, με πρωτοβουλία των «τριατατικών» εργαζόμενων στα Ταχυδρομεία - Τηλεγραφεία - Τηλεφωνεία, στην Αθήνα της Κατοχής και επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα.
 Στο σχετικό Δελτίο Τύπου γίνεται αναφορά στα λόγια 
του Χαρίλαου Φλωράκη, με αφορμή αυτή την απεργία.  

«Ήταν απόγευμα γύρω στις 4 η ώρα, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Κεντρικού. Γύρω από τον λιπόθυμο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όπως και όλοι οι υπάλληλοι. Ήταν όλοι τους αγανακτισμένοι, αναστατωμένοι και στο στόμα τους προφέρονταν συνεχώς η λέξη απεργία - με απόφαση και οργή. 

Το ίδιο εκείνο βράδυ, αφού γίνανε και οι σχετικές συνεννοήσεις με την επαρχία, αποφασίστηκε να κατεβούμε σε Παντριατατική απεργία. Οι καιροί ήταν ώριμοι» (Χαρίλαος Φλωράκης, Υπάλληλος Ταχυδρομείων, 14 Απριλίου 1942).

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, με την ευκαιρία της επετείου, εξέδωσαν και θα κυκλοφορήσουν, ειδικό συλλεκτικό άλμπουμ με επετειακό γραμματόσημο και ειδικό φάκελο με αναμνηστική σφραγίδα.

Από τη στήλη   "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"   του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου