Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Λυρική «Νυχτερίδα»

«Η Νυχτερίδα», στο «Ολύμπια»


«Η Νυχτερίδα», η δημοφιλέστατη οπερέτα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, η οποία ξεκίνησε σε νέα παραγωγή στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 28 Φλεβάρη, συνεχίζει το δεύτερο κύκλο των παραστάσεών της, έως τις 14 Μάη, στο «Ολύμπια».

 Έργο ανάλαφρο, γεμάτο χιούμορ και ανατροπές, πλημμυρίζει από τη γοητευτική μουσική της αυτοκρατορικής Βιέννης, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου, Ζωής Τσόκανου και Ανδρέα Πυλαρινού. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης μεταφέρει τη δράση του έργου στην αθηναϊκή μπουρζουαζία της δεκαετίας του '60.

Η «Νυχτερίδα» είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές της η Εθνική Λυρική Σκηνή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 5 Μάρτη 1940. Το έργο είχε δοθεί στα ελληνικά. Από τότε έως και σήμερα η «Νυχτερίδα» παρουσιάζεται πάντα στην ελληνική γλώσσα σε όλες τις παραστάσεις της στην ΕΛΣ. 

Η μετάφραση της νέας παραγωγής είναι του Δημήτρη Δημόπουλου. 
Σκηνικά: Σωτήρης Στέλιος. 
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. 
Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή. 
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. 
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: Μετά από αποκριάτικο χορό, ο Δρ. Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Αϊζενστάιν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει ν' ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι.

Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Παίζουν: Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρία Μητσοπούλου, Ελενα Κελεσίδη, Τζίνα Πούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Σταμάτης Μπερής, Ελένη Βουδουράκη, Μαρισία Παπαλεξίου, Ελενα Μαραγκού, Μαρίτα Παπαρίζου, Αντώνης Κορωναίος, Νίκος Στεφάνου κ.ά.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου