Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Σπύρος Κουρσάρης «Η άλλη μνήμη»



Η αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α Αθήνα, τηλ. 210-3607598, φαξ: 210-3607546) εγκαινιάζει την Τρίτη 6 Μάη ατομική έκθεση του Σπύρου Κουρσάρη με τίτλο «Η άλλη μνήμη».
 
Παρουσιάζονται έργα δισδιάστατα, έργα τρισδιάστατα και μικροκατασκευές, που συνθέτουν όλες τις πτυχές της τελευταίας δουλειάς του καλλιτέχνη. Όπως μαρτυρούν οι τίτλοι των έργων του, αφετηρία και κοινός τόπος στη δουλειά του είναι οι βιωμένοι χώροι. 

Με τους κανόνες του παιχνιδιού, στην άκρη του δυτικού ορίζοντα, με τους ακρόλοφους που έβγαιναν στη θάλασσα και την αφήγηση ενός ονείρου, στην εξέλιξη ενός ναυαγίου, κάτω από τη σκιά των ξεχασμένων προγόνων, σε έναν κρυφό τόπο μια Κυριακή απόγευμα. 

"Η Βιτρίνα για μια επέτειο", "ο Αυθαίρετος μύθος", "ο Απεγκλωβισμός", "η Εγκατάλειψη στο τοπίο", "η Βιτρίνα για ένα ελεύθερο πουλί", "Η θάλασσα που έμπαινε στην πόλη", "Ο καιρός του Αυγούστου",  "Το πορτρέτο ενός πλοίου",  "η Piazza  San Marco",  "η Mare Adriatica",          "η Firenze", "Τα φώτα της πόλης", "Η απεχθής μνήμη", "η Εκδοχή για μια διάσωση". 

Όλα κομμάτια που συνθέτουν έναν κόσμο αφαιρετικής μνήμης. Σε αυτόν τον κόσμο, στη δική του ιστορία, μας προσκαλεί και μας ταξιδεύει ο Σπύρος Κουρσάρης.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σχολιάζει για τη νέα του δουλειά: «Στη δική μου Δύση, στη δική μου Ανατολή ταξιδεύω. Από την Piazza San Marco σε άλλους τόπους μακρινούς, με ενδιάμεσους σταθμούς, τα γεμάτα ήχους και μεθυστικές οσμές πατρογονικά ακροτόπια. Συλλέγω στοιχεία και σύμβολα, διαλέγω πρωταγωνιστές, καταγράφω τους καιρούς, δανείζομαι από το χρόνο. Φτιάχνω βιτρίνες, ουτοπικά παιχνίδια, αντικείμενα αυθαίρετα, ζωγραφιές της "άλλης μνήμης" για τους περιπλανώμενους θεατές».

Ο Σπύρος Κουρσάρης γεννήθηκε το 1950. Σπούδασε Ζωγραφική και Σκηνογραφία στην ΑΣΚΤ (1969-1974). Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Αυτή είναι η 22η ατομική του έκθεση. 

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο υπουργείο Πολιτισμού, σε ιδιωτικά μουσεία και συλλογές. 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11.00-20.00, Σάββατο: 11.00-15.00. 

Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.
 

1 σχόλιο: