Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αγώνας για ένα ισχυρό, μαζικό, ταξικό σωματείο


Για να μη μείνει μόνος και ανυπεράσπιστος κανένας ηθοποιός μπροστά στη συνεχιζόμενη ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο.
 

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Αύριο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του 
Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, στις 5 Μάη οι εκλογές

Παρά τις προβοκατόρικες και πραξικοπηματικές ενέργειες των τριών παρατάξεων του ΣΕΗ «Ενωμένοι Ηθοποιοί», «Κίνηση Ηθοποιών» (ΣΥΡΙΖΑ) και «Ελεύθερη Εκφραση» (ΝΔ), που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση γύρω από τις δικές τους ευθύνες για την πρωτοφανή αδρανοποίηση του Σωματείου και την αποδυνάμωσή του, η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών (ΔΕΗ) συνεχίζει τον αγώνα της για ένα σωματείο ισχυρό, ταξικό, μαζικό, ανοιχτό στα μέλη του. 
Για να μη μείνει μόνος και ανυπεράσπιστος κανένας ηθοποιός μπροστά στη συνεχιζόμενη ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο.
Γι' αυτό η ΔΕΗ καλεί όλα τα μέλη του ΣΕΗ να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που θα γίνει αύριο Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι, στο θέατρο «Βρετάνια», καθώς και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών», στις εκλογές του Σωματείου, στις 5 του Μάη.

Σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και οι ηθοποιοί έχουν χάσει όλες τις κατακτήσεις των αγώνων τους απ' το 1917, έτος ίδρυσης του ΣΕΗ. Σήμερα, χωρίς Κλαδική Συλλογική Σύμβαση οι εργοδότες μπορούν πια να πληρώνουν 586 ευρώ μεικτά τους άνω των 25 χρόνων και 511 ευρώ στους κάτω των 25, ακόμη και ωρομίσθιο 3,50 ευρώ την ώρα μεικτά! Στην πράξη, οι περισσότεροι ηθοποιοί εκβιάζονται σε αμοιβές μόνο με ποσοστά ή ακόμη και σε απλήρωτη «εθελοντική» εργασία για να «υπάρχουν» καλλιτεχνικά. 

Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 90% και η οικονομική εξαθλίωση χτυπά την πόρτα πολλών. Στην ουσία καταργείται το επάγγελμα του ηθοποιού, αφού κανείς πια δεν μπορεί να ζήσει μόνο απ' αυτό.

«Η επιβίωσή μας», σημειώνει στη Διακήρυξή της η ΔΕΗ «εξαρτάται από την ετεροαπασχόληση σε προσωρινές και άσχετες με την τέχνη θέσεις εργασίας (αν βρεθούν κι αυτές) που μας επιτρέπουν να παίζουμε το βράδυ στο θέατρο. Από την άλλη, μας εξωθούν στο λεγόμενο "εταιρισμό", στο να γίνουμε όλοι "επιχειρηματίες", θύματα δηλαδή ενός σκληρότερα εκμεταλλευτικού εργασιακού μοντέλου, όπου αναλαμβάνουμε μόνοι μας όλο το κόστος και το ρίσκο της παραγωγής, πληρώνοντας νοίκι και ποσοστά στους ιδιοκτήτες των θεατρικών αιθουσών για να την παρουσιάσουμε. 

Η δυνατότητα σύνταξης για τους σημερινούς σαραντάρηδες είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αφού η ανασφάλιστη εργασία είναι πια κανόνας. Για να πάρουμε ένα ένσημο από την ωρομισθία θα πρέπει να κάνουμε 4 μεροκάματα σε ωριαίες παραστάσεις, ενώ για να σφραγίσουμε βιβλιάριο ασθενείας χρειαζόμαστε 80 ένσημα.

Οι ηθοποιοί των μικρών ομάδων υποχρεώνονται σε αυτασφάλιση.  

Ιστορικά θέατρα κλείνουν, οι επιχορηγήσεις έχουν καταργηθεί. Τα μικρά θέατρα, εκτός από την άμεση επίθεση που δέχονται από το Δήμο Αθήνας, απειλούνται με κλείσιμο και από τα ολοένα αυξανόμενα έξοδα (φόρους, ρεύμα κ.λπ.). 

Τα κρατικά θέατρα υποχρηματοδοτούνται και ανήκουν στους έξι οργανισμούς του ΥΠΠΟΑ που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν. Οι μόνοι κερδισμένοι από τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των κρατικών δομών είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως το "ίδρυμα Νιάρχος", που συγκεντρώνουν σταδιακά την πολιτιστική παραγωγή, ελέγχοντας ασφυκτικότερα το περιεχόμενό της».

Τέλος, η ΔΕΗ επισημαίνει: «Το σωματείο είναι ένα όπλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων σου. Μην το καταθέτεις στα χέρια δυνάμεων που συμπράττουν για τον παροπλισμό σου. Καταδίκασε τη χρεοκοπημένη διοίκηση και τις παρατάξεις που τη στηρίζουν. 

Βγάλε τα συμπεράσματά σου από τα δύο τελευταία χρόνια δράσης τους στο σωματείο.

Ο "νέος αέρας" που έφερε η συνδιοίκηση των τριών παρατάξεων απέναντι στη ΔΕΗ μάς ωφέλησε ή τελικά βοήθησε τις κυβερνήσεις να μας πάρουν ό,τι είχαμε και να καλλιεργήσουν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια και την αποσυσπείρωση του κλάδου μας;

Τώρα, όσο ποτέ, χρειαζόμαστε ισχυρό - μαζικό σωματείο που θα μπαίνει μπροστά στον αγώνα υπεράσπισης και διεκδίκησης για λογαριασμό των μισθωτών, άνεργων, μικροποσοστούχων ηθοποιών, των μικρών εταιρικών θιάσων που αναγκάζονται να συγκροτήσουν οι άνεργοι ηθοποιοί ως διέξοδο από την ανεργία.

Ενίσχυσε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ».

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου