Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο»

 
 

Ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και στο λαϊκό - θρησκευτικό τραγούδι «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα»; Και πόσο απέχει από αυτά το «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου

Η μουσική παράσταση «Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον "Επιτάφιο" των Γ. Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη», που παρουσιάζεται την Τετάρτη 16 Απρίλη, αντλεί το ενδιαφέρον της από τη συνάντηση - συνύπαρξη δύο διαφορετικών αισθητικών προσεγγίσεων του ανθρώπινου πόνου.

Στο Α' Μέρος: Ύμνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Βδομάδας και θρήνοι από τη λαϊκή παράδοση. Νεκταρία Καραντζή βυζαντινή υμνωδία - Αφηγητής: Τάσος Αποστόλου. 

Στο Β' Μέρος: «Επιτάφιος» Γιάννη Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη σε μεταγραφή Γιάννη Σαμπροβαλάκη για μικρό σύνολο και ανδρική φωνή. 

Συντελεστές: Τάσος Αποστόλου μπάσο, Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο, Οδυσσέας Κορέλης βιολί, Βαγγέλης Νίνα βιολοντσέλο, Βιβή Γκέκα μαντολίνο Βίκυ Στυλιανού πιάνο. 

Η συγκινητική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή συναντά την έντεχνη αισθαντικότητα του Τάσου Αποστόλου και η μουσική μας παράδοση συνομιλεί με ένα έργο - σταθμό της σύγχρονης μελοποιίας - τον Επιτάφιο των Γιάννη Ρίτσου - Μίκη Θεοδωράκη. 

Τιμή εισιτηρίων: διακεκριμένη 18 ευρώ, γενική είσοδος 15 ευρώ, 
φοιτητικό 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ 8 ευρώ.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου