Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πάμε Σινεμα. Καλή έως άριστη η εβδομάδα!


Αξιόλογη κινηματογραφικά η βδομάδα, τόσο σε επίπεδο 
καινούργιων παραγωγών όσο και δοκιμασμένων επανεκδόσεων. 

 Senso* του Λουκίνο  Βισκόντι
 
Πρεμιέρα κάνει η «ΚΑΜΙΓ ΚΛΟΝΤΕΛ 1915» (2013) του Μπρούνο Ντιμόντ, ακόμα μια γαλλική ταινία για την τραγική γλύπτρια - αδελφή του ποιητή και διπλωμάτη Πολ Κλοντέλ και ερωμένη του μεγάλου Ογκίστ Ροντέν. 

Η Ζιλιέτ Μπινός, στον επώνυμο ρόλο, συνιστά το πραγματικό υποκείμενο της ταινίας. Ερμηνεία χωρίς λυρισμό διαπερνά τους ρυθμούς α-κινησίας και την ατμόσφαιρα απραξίας και νεκρικής ηρεμίας στην αυστηρή, ελλειπτική και ρεαλιστική αφήγηση που δομείται πάνω στην αλληλογραφία των αδελφών Κλοντέλ.

Πρεμιέρα έχει και «Ο μόνος επιζών» (2013) του Πήτερ Μπεργκ.  

Ωδή στα ιμπεριαλιστικά ιδεώδη των γενναίων Αμερικανών πεζοναυτών Navy SEAL που με αυταπάρνηση σκαρφαλώνουν στα κατσάβραχα του Αφγανιστάν, κρύβονται σε πευκοδάσος (sic!) με αποστολή να αιφνιδιάσουν τον τρομοκράτη εχθρό (τους αιφνιδιάζει εκείνος) και παζαρεύουν ηθικοπλαστικά διλήμματα... 

Από το μεταξύ τους διάλογο συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για μισθοφόρους φτωχούς και άνεργους, έτοιμους να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για την καταναλωτική μανία της νεαρής συζύγου που άφησαν πίσω ή την πραγμάτωση του ονείρου ζωής, της αγοράς ενός ακριβού αραβικού αλόγου... Η έκβαση δε της ίντριγκας αποκαλύπτεται από τον πνευματώδη τίτλο.

Πρεμιέρα και για το χαριτωμένο «Rio 2» (2014), κινούμενα σχέδια σε σκηνοθεσία Κάρλος Σαλντάνα με ελληνική μεταγλώττιση. Πρεμιέρα και για το ελληνικό δράμα του Ηλία Γιαννακάκη «Χαρά» (2012).

Σημειωτέον ότι προβάλλεται καθημερινά στις 20.00, στο «Αλεξάνδρα» (Καλλιθέα), το κλασικό αριστούργημα του Πιέρ Πάολο Παζολίνι «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» (1964).  
 
Χίτλερ: Μια ταινία από τη Γερμανία*
του Xανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ
 
Επίσης, η New Star σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe, θα προβάλει την πολυσυζητημένη ταινία του Χανς Γιούργκεν Ζίμπερμπεργκ «Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία» (1977), από σήμερα 10/4 έως τη Μ. Πέμπτη 17/4 στις δύο αίθουσες του κινηματογράφου Αλεξάνδρα (Καλλιθέα)... (*Περισσότερα  ΕΔΩ)
 
Από τη στήλη "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου