Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

...απαξίωση της αρχαιολογικής κληρονομιάς

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλει την παραχώρηση μνημείων για ιδιωτικές εκδηλώσεις
 

Συνέβη και αυτό. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της παραχώρησης των μνημείων! Έδωσε άδεια για εκδηλώσεις ιδιωτών σε Καλλιμάρμαρο και Στοά Αττάλου. 
 
Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει «όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική που "τα βγάζει όλα στο σφυρί", όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αλλά και τα θεσμικά εκείνα όργανα  -την πλειοψηφία του ΚΑΣ- που, ενώ έχουν ταχθεί "να φυλάττουν Θερμοπύλας", να προστατεύουν την Αρχαιολογική κληρονομιά, δε δίστασαν κάτω από τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, να ενδώσουν στους διάφορους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες και να παραχωρήσουν τα μνημεία για χορούς και πανηγύρια, απαξιώνοντάς τα και "θίγοντας την ηθική υπόσταση των μνημείων", όπως τοποθετήθηκαν κάποιες μειοψηφούσες φωνές στο ΚΑΣ».
 
«Δεν είναι η πρώτη φορά» - επισημαίνεται στην ανακοίνωση- «που η πολιτιστική μας κληρονομιά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για οικονομικούς λόγους. Η ασέβεια προς την ίδια την αρχαιολογική μας κληρονομιά, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, διατυπώθηκε πολλές φορές από το επίσημο κράτος στο πρόσφατο παρελθόν. 

Στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής, της πολιτικής εμπορευματοποίησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς, έγινε η θεσμοθέτηση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και η δημιουργία του προβληματικού ΟΠΕΠ το 1997, η συνειδητή οικονομική αφαίμαξη του ΤΑΠ που σήμερα έχει αποψιλωθεί από προσωπικό αλλά και από αντίγραφα στα πωλητήρια στα μουσεία. 

Να θυμίσουμε την παραχώρηση του Ηρωδείου στον Κάλβιν Κλάιν για επίδειξη μόδας, κάτι που ματαίωσε η κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο τέλος της δεκαετίας του 1990. 

Να θυμίσουμε ακόμα ότι στη διετία 2007-2009, 16 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων μετακόμισαν σκανδαλωδώς στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων και στη (νεκρή πλέον) Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Πόρων».

«Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για το αν μπορούν να δέχονται τα μνημεία εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από τον καθαρά αρχαιολογικό χαρακτήρα τους. 

Κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για την παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου και της Στοάς του Αττάλου στη Γεν. Συνέλευση της Επενδυτικής Εταιρείας Κεφαλαίων "Ardian" και στο συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επιχειρηματιών Ε.Ο. 

Και τα δύο γεγονότα θα συνδυάζονται, όμως, με πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβολή στο Καλλιμάρμαρο, χορευτικό δρώμενο στη Στοά του Αττάλου) και με... δείπνο. 

Η απαξίωση της αρχαιολογικής κληρονομιάς γίνεται με πολλούς τρόπους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις και τους καλοθελητές τους: Η εγκληματική αποψίλωση από ειδικευμένο προσωπικό (αρχαιολόγους, συντηρητές, εργατοτεχνίτες και αρχαιοφύλακες) της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η μείωση των δαπανών για τις ανάγκες της και η προγραμματισμένη εξαθλίωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι η άλλη όψη του νομίσματος που θέλει τα μνημεία κάδρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου