Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Χορεύοντας με την αγάπη

 Το αριστούργημα του κλασικού μπαλέτου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»,
 από  το  Classical  Russian  Ballet  of  Moscow


Το αριστούργημα του κλασικού μπαλέτου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», από το Classical Russian Ballet of Moscow, σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ και χορογραφία Λεονίντ Λαβρόφσκι θα παρουσιαστεί 

την Παρασκευή 25 Απρίλη, στις 21:00, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, 

την Κυριακή 27 Απρίλη, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και 

την Τρίτη 29 Απρίλη, στις 20:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»)

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του συγκροτήματος Hasan Usmanov αναφέρει σχετικά για την παράσταση: «Το μπαλέτο είναι μια τέχνη του χορού που μπορεί να κατακτήσει τις καρδιές και να διεισδύσει στην ανθρώπινη ψυχή φέρνοντας τη χαρά, τον ενθουσιασμό, την ευτυχία, τη λύπη και τα δάκρυα. "Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα" είναι μια ιστορία ποτισμένη με μεγάλα πάθη - από τον πολύ μεγάλο έρωτα μέχρι το πολύ βαθύ μίσος. 

Χρειαζόταν η μαγική παρτιτούρα του Σεργκέι Προκόφιεφ για να αναδείξει το κατ' εξοχήν μπαλετικό θέμα και η εκπληκτική χορογραφία του Λεονίντ Λαβρόφσκι για να μείνει η συγκεκριμένη εκδοχή αθάνατη».

Με φόντο την αναγεννησιακή Βερόνα της Ιταλίας, αυτό το ωραίο παραμύθι των δύο γνωστών οικογενειών, των Μοντέγων και των Καπουλέτων και των άτυχων παιδιών τους, που ζούσαν στον ίδιο χώρο αλλά σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση και με προαιώνιο μεταξύ τους μίσος πέρασε στα χρονικά της αγγλικής φιλολογίας χάρη στη θρυλική τραγωδία που έγραψε ο Σαίξπηρ το 1591.

Το 1934, κατόπιν παραγγελίας των Κίροφ του Λένινγκραντ, άρχισε ο Σεργκέι Προκόφιεφ να συνθέτει ένα έργο για την πρώτη μπαλετική έκδοση του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», που έκτοτε έμελλε να αποτελέσει ένα νέο πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό χορογράφων και ερμηνευτών. 

Τελικά το έργο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας το 1938 σε χορογραφία Ιβο Πσότα.  

Όμως η μεγάλη στιγμή του μπαλέτου ήταν στο Λένινγκραντ, στο θέατρο Κίροφ το 1940 σε χορογραφία Λεονίντ Λαβρόφσκι και ερμηνευτές τη Γκαλίνα Ουλάνοβα και τον Κονσταντίν Σεργκέγιεφ. 

Αυτή είναι η εκδοχή που αναβίωσε στο Μπολσόι της Μόσχας, το 1946, κινηματογραφήθηκε το 1954 και μαγνητοσκοπήθηκε το 1976. Ο μεγάλος χορογράφος Λεονίντ Λαβρόφσκι, που προσφέροντας τη δική του χορογραφική άποψη, εστίασε τα πάντα γύρω από τα κεντρικά θέματα της αγάπης και του μίσους και άφησε ένα μπαλέτο διεθνή κληρονομιά.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου