Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ο Εθνικός Κήπος είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο

 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ  Έρχονται έργα που θα 
καταστρέψουν ιστορικά χαρακτηριστικά του
 



Την παραχώρηση της χρήσης του Εθνικού Κήπου από το δήμο Αθηναίων για τη διεξαγωγή Μπιενάλε Τέχνης καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. 

Όπως τονίζουν, για την Μπιενάλε, «προβλέπονται έργα, τα οποία ενέχουν κινδύνους επιπτώσεων στα ιστορικά και βοτανικά χαρακτηριστικά του».


Παράλληλα, επισημαίνουν πως «ο Εθνικός Κήπος αδιαμφισβήτητα χρειάζεται επειγόντως φυτοτεχνικά έργα συντήρησης και προστασίας» από ειδικούς επιστήμονες με σεβασμό των αρχών της φυτοτεχνίας και όχι ως «"εικαστικές παρεμβάσεις" κάποιων μη ειδικών, οι οποίοι σχεδιάζουν την κοπή μεγάλων κωνοφόρων για την αποκατάσταση "οπτικής επαφής με την Ακρόπολη και με το κτίριο της Βουλής", φυτεύσεις για τις ανάγκες της Μπιενάλε, την κίνηση βαρέων οχημάτων μέσα στον κήπο για τις μεταφορές των εκθεμάτων και την κατασκευή έργων προβολής τους».

 

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός, μιλώντας στους εργαζόμενους της συντήρησης του Εθνικού Κήπου. 

Όπως είχε πει «προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τη μεθόδευση να δοθεί αυτός ο ιστορικός χώρος στη ΜΚΟ του κ. Δασκαλόπουλου, τον φίλο και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, για να κάνει γκαλερί! Κάθε δύο χρόνια ή και πιο συχνά εδώ θα γίνεται έκθεση γλυπτών σύγχρονης τέχνης.

Και υπήρχε για δύο μήνες μεθόδευση για να υφαρπάξουν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι εδώ θα φέρουμε τους τάδε Γάλλους αρχιτέκτονες και θα φτιάξουμε - ούτε λίγο ούτε πολύ - τους κήπους της Βαβυλώνας! 


Ο Εθνικός Κήπος είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

Πρέπει να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του, να συντηρηθεί ως έχει και να είναι ελεύθερος και ασφαλής για όλους τους εργαζόμενους της Αττικής. Δεν είμαστε μακριά από το να περάσει ολοκληρωτικά η ευθύνη και η λειτουργία του στους ιδιώτες».

Από τη στήλη  "ΡΕΠΟΡΤΑΖ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου