Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Πολυδούρη χορεύει φοξ τροτ


Η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου 
στη σκηνή του Θεάτρου «Βασιλάκου»


Η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου ανεβαίνει από τις 8 Μάη και για 16 παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου «Βασιλάκου», από το Θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Επί σκηνής η ποιήτρια λίγο πριν πεθάνει.  

Με ψυχοπομπό ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής να της μετράει τις ώρες, η Μαρία Πολυδούρη ξηλώνει το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, εσωστρέφεται, εξωστρέφεται, χορεύει φοξ τροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει το «μύθο» της, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή της: 

Στο κοινό που την ταύτισε με τον Καρυωτάκη και περιορίστηκε στη μελοδραματική εκδοχή της ερωτικής της ιστορίας. Στους μολυσματικούς νοτιάδες της Καλαμάτας που επηρέασαν την ποίησή της παιδιόθεν, στην τρέλα της παρισινής ζωής που επέσπευσε το θάνατο από φυματίωση. 

Στη μητέρα της, που προετοίμασε τον ανήσυχο χαρακτήρα της μέσα από πρώιμες φεμινιστικές αναζητήσεις της Καλλιρρόης Παρρέν. 

Στον ίδιο τον Καρυωτάκη που έμεινε αμετακίνητος στην ενόρμηση θανάτου, κακοποιώντας τον έρωτά της και αγνοώντας το κάλεσμα της ζωής. 

Την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά. 
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Στρούλια.  
Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης. 
Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή. 
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου