Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

«Ερωτευμένος Σοπέν»


Με το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιανίκ Μποκέν «Ερωτευμένος Σοπέν», το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «κατεβαίνει» για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Από τις 9 Μάη και για τέσσερις παραστάσεις, οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλότε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.
Ο «Ερωτευμένος Σοπέν» παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη και είναι εμπνευσμένος από το επιστολικό μυθιστόρημα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τις υπέροχες μελωδίες από έργα για πιάνο του Σοπέν. 

Η χορογραφία του Μποκέν κρατάει τους βασικούς χαρακτήρες του έργου, που έγραψε ο Γκαίτε στην ηλικία των 24 ετών, ωστόσο αλλάζει τα δεδομένα του χρόνου και του τόπου που ξεδιπλώνεται το ερωτικό δράμα του Βέρθερου, ο οποίος θα ηττηθεί στο τέλος από το πάθος του. 

Ενώ στο κείμενο του Γκαίτε περιγράφεται η πρώτη συνάντηση του ήρωα με τη Σαρλότε και μετά από καιρό ανακαλύπτουμε τον ορμητικό έρωτά του για εκείνη, το δίπρακτο μπαλέτο του Μποκέν ξεκινάει με το δεδομένο του ασίγαστου έρωτα του Βέρθερου για τη Σαρλότε, η οποία όμως είναι παντρεμένη με τον Άλμπερτ.

Ο διακεκριμένος Γάλλος χορογράφος πρωτοπαρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη συγκεκριμένη χορογραφία τον Οκτώβρη του 2013, στην Κωνσταντινούπολη, και τώρα την παρουσιάζει για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της ΕΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. 

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο εραστών - της Σαρλότε και του Βέρθερου - εναλλάσσονται οι Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλης Μπίκος και οι Ευρυδίκη Ισαακίδου και Ντανίλο Ζέκα. 

Στο ρόλο του Αλμπερτ, συζύγου της Σαρλότε, ο Θανάσης Σολωμός και στο ρόλο του Βίλχελμ, επιστήθιου φίλου του Βέρθερου, ο Ιγκορ Σιάτζκο.

Τις μοναδικές μελωδίες των έργων του Σοπέν θα ερμηνεύσει ζωντανά επί σκηνής ο πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης. 

Στο τραγούδι ο μονωδός της ΕΛΣ Δημήτρης Πακσόγλου. 
Νοσοκόμα: Κατερίνα Κήκου, Δέσποινα Μπισμπίκη. 
Σερβιτόρα: Βερόνικα Παπαδημητρίου. 
Παπάς: Δημήτρης Φέρρας. 
Μητέρα: Δέσποινα Μπισμπίκη. 
Τρεις σερβιτόροι: Νίκος Βαμβουκλής, Ανδρέας Λάβνερ, Παναγιώτης Πολίτης. 
Έξι παιδιά: Δήμητρα Κορίτσα, Σοφία Κούβαλη, Αρτεμις Μπαλτσαβιά, Μαρίνα - Ανδριανή Παντελάκη, Παναγιώτα Πήττα, Αγγελική - Μαρία Ρέτουλα.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου