Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας


«Άλογο για λεφτά»
 
Εγκαινιάζεται σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διαρκέσει έως και τις 26 Νοέμβρη. 
 
 Οι φετινές επιλογές που πλαισιώνουν το διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα είναι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλές εξ αυτών κάνουν μάλιστα «ελληνική πρεμιέρα»...
 
Το φετινό πρόγραμμα του διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος περιλαμβάνει 9 μεγάλου μήκους ταινίες. Από πέρσι, που το συγκεκριμένο τμήμα καθιερώθηκε, στοχεύει στην ανάδειξη διαφορετικών προσεγγίσεων της πραγματικότητας καθώς και των αναπαραστάσεών της, αναζητώντας εκείνο το κινηματογραφικό είδος που καταργεί τα όρια ανάμεσα σε μυθοπλασία και τεκμηρίωση, που αμφισβητεί αντιλήψεις και οπτικές και που προτείνει «καινοτόμες» λύσεις, τόσο εικαστικές όσο και δραματουργικές.

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν για το βραβείο των 10.000 ευρώ είναι οι κάτωθι: «Mambo Cool» (Κολομβία - ΗΠΑ, 2013, 62'), μυθοπλασία σε σκηνοθεσία του Κρις Γκουντ.  
 
«Βάρβαρη χώρα» (Γαλλία, 2013, 65'), ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Γερβάντ Τζανικιάν και Αντζελα Ρίτσι Λούκι.  
 
«Belleville Baby» (Σουηδία, 2013, 73'), ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Μία Ενγκμπεργκ.  
 
«Ε όπως ελεύθερος χρόνος» (ΗΠΑ - Μεξικό - Γαλλία - Ισλανδία, 2014, 73'), μυθοπλασία σε σκηνοθεσία Λεβ Καλμάν και Ουίτνι Χορν. 
 
«Ιστορία του φόβου» (Αργεντινή - Ουρουγουάη - Γερμανία - Γαλλία, 2014, 79'), μυθοπλασία σε σκηνοθεσία Μπενγιαμίν Ναϊστάτ (ελληνική πρεμιέρα). 
 
«Ο Ρολάνδος τραυματίας» (Γαλλία, 2013, 121'), ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Βενσάν Ντιέτρ (ελληνική πρεμιέρα). 
 
«Οχυρό Μπιουκάναν» (Γαλλία, Τυνησία, 2014, 65'), μυθοπλασία σε σκηνοθεσία Μπενζαμάν Κροτί (ελληνική πρεμιέρα). 
 
«Το σιδερένιο μέσο» (Κίνα - ΗΠΑ, 2014, 83'), ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Τζέι Πι Σνιαντέκι (ελληνική πρεμιέρα) και, τέλος,  
 
«Λεφτά για άλογα» (Πορτογαλία, 2014, 104'), μυθοπλασία σε σκηνοθεσία Πέδρο Κόστα.
 
 Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν τα εξής αφιερώματα: «Πανόραμα αμερικανικών πειραματικών αφηγήσεων στη Νέα Χιλιετία - Ο πειραματικός κινηματογράφος της Αμπιγκέιλ Τσάιλντ» καθώς και «Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς».

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου