Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Με τη μέθοδο του DNA αναμένονται κάποιες απαντήσεις...


Καστά  Αμφίπολης


Στο  πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο, έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. 

Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης. 

Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί το κοσκίνισμα των χωμάτων, θα ολοκληρωθούν οι υποστηλωτικές εργασίες και θα συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης στο μνημείο, αλλά και στα ευρήματα στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.
Η γεωφυσική διασκόπηση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα. 

Το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του, αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου. 

Για τη διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει αποδώσει αποτελέσματα σε εξερεύνηση άλλων τύμβων (π.χ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολίδα κ.ά.).


Σε ό,τι αφορά στο σκελετό που βρέθηκε, αυτό που πλέον ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για ταφή και όχι για καύση νεκρού, αφού σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είχαμε επιμήκη τάφο, αλλά λάρνακα μέσα στην οποία θα ήταν τοποθετημένα τα οστά. 

Το σκελετό θα τον αναλάβουν οι παλαιοανθρωπολόγοι, οι οποίοι με τις αναλύσεις τους μπορούν να δώσουν απαντήσεις για το φύλο του νεκρού, την ηλικία, τις αιτίες θανάτου, ακόμα και για τη διατροφή που ακολουθούσε, αλλά δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις χρονολογικές. 

Αυτές θα μπορούσαν να δοθούν με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης στην περίπτωση που θα βρισκόταν κάποιο κομμάτι από το ξύλινο φέρετρο.

Η ανάλυση του DNA των οστών που βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης θα αρχίσει τις επόμενες μέρες, αλλά είναι χρονοβόρα. Η εξέταση του ανθρωπολογικού υλικού που βρέθηκε θα γίνει από ειδικούς επιστήμονες σε ειδικά εργαστήρια, τα οποία θα επιχειρήσουν με τη μέθοδο του DNA να δώσουν απαντήσεις σε ποιον ή ποια ανήκουν τα οστά. 

Αν και έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα οστά υπάρχει DNA και είναι αρκετό για να δώσει απαντήσεις. Ωστόσο, το DNA δεν μπορεί να πει το όνομα του νεκρού. 

Από τη δεκαετία, πάντως, του 1970, που οι ειδικοί είχαν αρχίσει να αποκωδικοποιούν το DΝΑ, έχουν δοθεί γρήγορα και έγκυρα απαντήσεις σε πολλά ευρήματα.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου