Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

...Το Σύγχρονο είναι η Τέχνη ΤΩΡΑ.


Οι προτάσεις του Επιμελητήριου Εικαστικών 
Τεχνών  για  το  Μουσείο  Σύγχρονης  Τέχνης*


Παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στο  Εθνικό  Μουσείο  Σύγχρονης  Τέχνης έκανε με συνέντευξη Τύπου, σήμερα, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ)...

...Οι θέσεις του ΕΕΤΕ για το ΕΜΣΤ (ΕΔΩ)

Ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι σαν τα άλλα που ασχολούνται με περιόδους και συλλέγουν και μελετούν έργα αυτών των περιόδων.  

Το Σύγχρονο είναι η Τέχνη ΤΩΡΑ.

Σε αυτή την προσέγγιση δε χωράει η ευκολία της κατάταξης της Σύγχρονης Τέχνης σε περιόδους της εκάστοτε μόδας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις μεγάλες επενδύσεις.
Σε αυτό το ζήτημα, το Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης δοκιμάζεται. 

Η θεωρία της Τέχνης οφείλει να γίνει επιστημονική.

Το ΕΜΣΤ οφείλει να είναι επιστημονικό ίδρυμα, προσβάσιμο από το σύνολο των δημιουργών. Να είναι επιστημονικό εργαστήριο, όπου η σύγχρονη δημιουργία, χωρίς αποκλεισμούς, συνδιαλέγεται ανοιχτά με την επιστήμη της Αισθητικής.

Τα μέχρι τώρα μπλαζέ, υπεροπτικά ιδρύματα που υποδεικνύουν (επιδεικνύοντάς τα) στους δημιουργούς «πετυχημένα μοντέλα», έχουν ιστορικά χρεοκοπήσει στη συνείδηση των δημιουργών και των πολιτών ανά τον κόσμο και πρέπει να λάβουν τέλος. Όπως έχουν χρεοκοπήσει και οι εκάστοτε «Πάπες» που κατευθύνουν τις επενδύσεις στην Τέχνη.

Ένα Εθνικό Μουσείο είναι από τη φύση του συλλογικό δημιούργημα, δηλαδή πληρώνεται από τους πολίτες και οφείλει να απευθύνεται σε αυτούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι δημιουργοί.

Η συλλογική διαχείριση του Μουσείου από θεσμούς που επίσης χρηματοδοτούν οι πολίτες, είναι όρος λειτουργίας του, εάν δίνουμε στις λέξεις «ευθύνη» και «διαφάνεια» το νόημα που έχουν...

...Στο ερώτημα «τι Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης χρειάζεται η κοινωνία και η Τέχνη», σίγουρα δεν ανταποκρίνεται το σημερινό ΕΜΣΤ, Μουσείο κατ' όνομα «Εθνικό».  

Είναι ένας ακόμα χώρος που λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, παρόλο που χρηματοδοτείται και στηρίζεται από το δημόσιο χρήμα, δηλαδή από το χρήματα των εργαζομένων.

Η κοινωνία και η Τέχνη χρειάζονται ένα ΕΜΣΤ ανοιχτό στην καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία, ένα μουσείο προσιτό στους εργαζόμενους, με ελεύθερη πρόσβαση τόσο των επισκεπτών όσο και της «σύγχρονης» καλλιτεχνικής δημιουργίας σε αυτό. 

Μουσείο, αγορές έργων, δωρεές, δράσεις και δρώμενα υπηρετούν κατά την πάγια θέση μας την Τέχνη ως κοινωνικό αγαθό. 

Θέλουμε Μουσείο δωρεάν και ανοιχτό για όλους. 

Ένα Μουσείο ζωντανό που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Τέχνης και θα στεγάσει τη σύγχρονη Τέχνη, την Τέχνη του σήμερα.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου