Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Αφιέρωμα «Δημήτρης Μητρόπουλος: Ο Καλλιτέχνης, ο Ανθρωπος»



Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους της Iστορίας. 

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος θαυμάστηκε για τη δύναμη και πρωτοτυπία των ερμηνειών του διευθύνοντας τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ παράλληλα υπήρξε συνθέτης και πιανίστας. 

Απόλυτα δοσμένος στη μουσική, την οποία υπηρέτησε εξαντλητικά, με ακούραστο πάθος, ο Δ. Μητρόπουλος διηύθυνε πάνω από δύο χιλιάδες συναυλίες, τις περισσότερες χωρίς χρήση μπαγκέτας... Φημισμένος για τη μοναδική του μνήμη, διηύθυνε πάντοτε -ακόμη και στις δοκιμές- χωρίς παρτιτούρα. 

Το ρεπερτόριό του υπήρξε ευρύτατο, ενώ σε πάνω από ογδόντα ανέρχονται τα έργα που παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση. Ήταν από τους λίγους μουσικούς που μπορούν να παίζουν πιάνο διευθύνοντας ταυτόχρονα την ορχήστρα - ίσως ο μοναδικός που έπαιζε και, ταυτόχρονα, διηύθυνε τόσο δύσκολα έργα, όπως το «3ο Κοντσέρτο για πιάνο» του Προκόφιεφ, που σήμανε την απαρχή της λαμπρής διεθνούς πορείας του.

Αφιέρωμα στην πολύπλευρη προσωπικότητα του «ιεροφάντη» της μουσικής, του Δημήτρη Μητρόπουλου, μέσα από τη σύμπραξη ήχου, λόγου και εικόνας, φιλοξενείται τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου (ώρα 19:00) στο Μέγαρο Μουσικής

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Αιμιλία Βλαχογιάννη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων (PhD), η οποία έχει επίσης επιφορτιστεί με την παρουσίαση των αφηγηματικών μερών της βραδιάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη μουσικολογική εισήγηση από τον Νικόλαο Μαλιάρα, Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD). 

Στο καλλιτεχνικό μέρος του αφιερώματος λαμβάνουν μέρος ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος θα διαβάσει επιλεγμένα αποσπάσματα από επιστολές και συνεντεύξεις του Δημήτρη Μητρόπουλου, και η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη

Στο πιάνο θα συνοδεύει ο Διονύσης Μαλλούχος

Πολύτιμη υπήρξε για τη διοργάνωση του αφιερώματος η συμβολή του Απόστολου Κώστιου, καθηγητή Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, PhD («Ρrofessor») και επιστημονικού συμβούλου της εκδήλωσης, ο οποίος πρόσφερε το μουσικό υλικό.

Η επιλογή των διασωζόμενων επιστολών και απόψεων - συνεντεύξεων του θρυλικού μαέστρου και συνθέτη είναι ιδεολογικά σημαίνουσα, διότι μέσω αυτών ο Μητρόπουλος αυτοπροσδιορίζεται. Μέσω αυτών, επίσης, επιδιώκεται να δημιουργηθεί στο θεατή - ακροατή μια αίσθηση ομαλής ροής του χωροχρόνου αλλά και των αναδρομών, έτσι ώστε το κοινό να μπορέσει να προσλάβει σφαιρικά τις συνιστώσες της πολυσύνθετης προσωπικότητας του καλλιτέχνη. 

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς θα ακουστούν οι Τέσσερις Κυθηραϊκοί χοροί για σόλο πιάνο, δύο από τις δέκα Inventions του Μητρόπουλου για φωνή και πιάνο σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς και οι συνθέσεις για φωνή και πιάνο Ελπίδες χαμένες (σε στίχους αγνώστου ποιητή) και Η καρδιά της μάνας (σε ποίηση Ζαν Ρισεπέν και στιχουργική απόδοση στα ελληνικά του Αγγέλου Βλάχου).

 Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 17:00). Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. 

Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης: https://webcast.grnet.gr/

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου