Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Νότη Περγιάλη



Την Κυριακή 30 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Νότη Περγιάλη, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του, το 2009. 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων, στην περιοχή που ο Περγιάλης επέλεξε να ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του. 

Ο Νότης Περγιάλης γεννήθηκε στα Ανώγεια της Λακωνίας το 1920 και από μικρός έδειξε καλλιτεχνικές ανησυχίες. Αργότερα, σπούδασε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Ρώτα δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1948. 

Υπήρξε Επονίτης στην Εθνική Αντίσταση. 

Στην Κατοχή, θεατρικό μονόπρακτό του παρουσιάστηκε από το ΕΑΜ Λακωνίας. Μετά την απελευθέρωση, το ίδιο έργο, τρίπρακτο πια, ανέβηκε στη Σπάρτη. 

Ο Περγιάλης υπήρξε πολυγραφότατος, έγραψε πλήθος έργων για το θέατρο - αλλά και για το ραδιόφωνο. Τα περισσότερα θεατρικά του ανέβηκαν από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. 

Υπήρξε επίσης στιχουργός, μεταξύ άλλων, του Μίκη Θεοδωράκη. Ως ηθοποιός εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές ταινίες. Ο Περγιάλης δημιούργησε υπαίθριο αμφιθέατρο στους Αγίους Θεοδώρους και συγκρότησε ερασιτεχνικό θίασο από κατοίκους της περιοχής.

Στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, την Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, θα λειτουργεί από τις 10.15 το πρωί έκθεση για τη ζωή και το έργο του...

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου