Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Οι πόλεμοι την εποχή του ιμπεριαλισμού δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά αποτελούν οργανικό προϊόν του καπιταλισμού...

 
Εκδήλωση στο Πάντειο για τα 100 χρόνια από 
την  έναρξη  του  Α'  Παγκοσμίου  Πολέμου *


Εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, οι κίνδυνοι για τους λαούς και τα καθήκοντα των κομμουνιστών» με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στις εστίες πολέμου που πολλαπλασιάζονται στην ευρύτερη περιοχή και στην οικονομική κρίση που οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών. 

Ο Αναστάσης Γκίκας αναφέρθηκε αναλυτικά στη στάση των σοσιαλιστικών κομμάτων, που την εποχή που εκκολάφτηκε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος είχαν στους κόλπους τους τόσο την επαναστατική όσο και τη ρεφορμιστική πτέρυγα. 

Η διαπάλη ανάμεσα στις πτέρυγες αυτές είχε την αντανάκλασή της και στη στάση απέναντι στον πόλεμο: Η επαναστατική πτέρυγα συνέδεε τον πόλεμο με τη γενεσιουργό του αιτία, τον καπιταλισμό, ενώ η ρεφορμιστική προσέγγιζε βαθμιαία όλο και περισσότερο την αστική άποψη και πολιτική.


Σημείωσε ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος απέδειξε πως η εργατική τάξη δεν έχει κανένα συμφέρον να γίνεται βορά στα κανόνια των αντιμαχόμενων αστών και πρόσθεσε πως η δύναμη των λαών είναι τεράστια: Οι πόλεμοι την εποχή του ιμπεριαλισμού δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά αποτελούν οργανικό προϊόν του καπιταλισμού, αναπόφευκτη εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. 


Μπορεί να διεξάγονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όμως πολεμιούνται από τους λαούς. Και είναι οι λαοί που μπορούν να στρέψουν τα όπλα όχι ο ένας ενάντια στον άλλο, αλλά ενάντια στους εκμεταλλευτές τους. Σε αυτή την αλήθεια, κατέληξε, πρέπει το κόμμα της εργατικής τάξης να αφυπνίζει και να γαλουχεί τα λαϊκά στρώματα.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου