Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται...


Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες*

Παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων εκπαιδευτικών 
και  γονέων  στο  υπουργείο  Δικαιοσύνης

Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα των μαθητών που αποφάσισαν συλλογικά και οργανωμένα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στη ζωή, απαίτησαν με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Δικαιοσύνης πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η ΑΣΓΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού στον οποίο τόνισε ότι το θέμα του αυταρχισμού ενάντια στους μαθητές είναι πολιτικό και επέδωσε υπόμνημα, στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων: 

«Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο "Νέο Λύκειο" και την "Τράπεζα Θεμάτων" ενάντια σε ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει. Πρόκειται για μέτρα που άφησαν πέρσι χιλιάδες παιδιά μετεξεταστέα και στην ίδια τάξη.

Αντιδρούν, γιατί ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών και ελλείψεις βιβλίων στα ΕΠΑΛ, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αλήθεια, γι' αυτό το έγκλημα ενάντια στη μόρφωση των παιδιών ποιος θα πληρώσει;», σημειώνεται στο υπόμνημα.

Τονίζεται, επίσης, πως «η εισαγγελική παρέμβαση ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις προκαλεί τουλάχιστον αγανάκτηση και οργή. Οι Εισαγγελείς κλείνουν τα μάτια στις ελλείψεις εκπαιδευτικών, στα ανύπαρκτα πούλμαν, στη φτώχεια και στον υποσιτισμό, στα χιλιάδες προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι γονείς και μαθητές, αλλά παρεμβαίνουν ενάντια στους μαθητικούς αγώνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί "η κανονική λειτουργία των σχολείων". 

Μάλιστα, η εισαγγελική εγκύκλιος ζητάει από τους καθηγητές να γίνουν ακόμα και καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων. Ταυτόχρονα, απειλεί τους γονείς των μαθητών που κινητοποιούνται με την κατηγορία της "παραμέλησης ανηλίκου"! Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ο ταξικός ρόλος της Δικαιοσύνης», σημειώνεται.

Γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν «τις συλλήψεις μαθητών και γονιών από το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, τις "προληπτικές" προσαγωγές και βιαιοπραγίες εναντίον μαθητή από το 1ο Λύκειο Χολαργού, τις "νουθεσίες" του Εισαγγελέα Πρεβέζης σε μαθητές, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους», δηλώνουν «κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες» και απαιτούν: 

Να πάψουν οι ποινικές διώξεις εναντίον γονιών και μαθητών που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή και στη μόρφωση. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις τρομοκρατικές εγκυκλίους που στοχοποιούν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να σταματήσουν οι επιθέσεις των αστυνομικών αρχών σε μαθητές. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες. 

  *Από τη στήλη  "ΠΑΙΔΕΙΑ"  του Ριζοσπάστη.

1 σχόλιο: