Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

«Tο φως που καίει» στην Πάτρα

 

Ο Δήμος Πατρέων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζουν το σπουδαίο έργο του Κώστα Βάρναλη «Tο φως που καίει», την Τρίτη 25 Νοέμβρη, για δύο μόνο παραστάσεις , στις 19.00 και 21.30, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, σε διασκευή δραματουργική, επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού. 

Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης.  
Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. 
Ηχος - φωτισμοί: Δημήτρης Αντωναρόπουλος. 
Παίζουν: Βασίλης Κολοβός - Μώμος. Ολγα Μουργελά - Εξουσία. Τάσος Αλαφάκης - Χριστός. Νίκος Μαυρουδής - Προμηθέας. Χάρης Αρώνης - Μαϊμού - Αηδόνι.

«Πρέπει να πω» - σημειώνει ο Βασίλης Κολοβός- «ότι ο Βάρναλης, ο Ρίτσος και ο Κάλβος, είναι οι ιδιαίτερα αγαπημένοι μου ποιητές ανάμεσα στους άλλους που μου αρέσουν.

Τον ευγνωμονώ όπως θα έπρεπε κάθε Ελληνας, γιατί αν ο Γιάννης Ψυχάρης έδωσε στους Έλληνες την εθνική τους γλώσσα σώζοντάς την από την καταστροφή, τη διαστροφή και την αναρχία και την έκανε εκφραστικό όργανο της πνευματικής μας ζωής, και αν ο Νικόλαος Πολίτης διατήρησε την εθνική ψυχή μας σώζοντας απ' την καταστροφή και τη λήθη τον ψυχικό και πνευματικό θησαυρό του λαού μας, ο Βάρναλης συνταίριαξε αρετές και των δύο μέσα από το πολύπλευρο έργο του (ποιητικό, φιλοσοφικό, μελετητικό, χρονογράφημα, δημοσιογραφία) και έδωσε πνοή, μορφή, ανέβασε στα ύψη την ανθρώπινη υπόσταση, έθεσε ως κυρίαρχο της ζωής την ανθρώπινη αξία, την ανθρώπινη συνείδηση.


Όλες αυτές τις αξίες τις ζύμωσε με το αρχαίο πνεύμα, αλλά και το πνεύμα των προχωρημένων διανοητών και λαών της Ευρώπης. Γι' αυτό θα έπρεπε να έχει επίσημα ανακηρυχτεί ο εθνικός ποιητής, αν οι πολιτικές σκοπιμότητες, η μικρότητα και μισαλλοδοξία του πολιτικού (και εν μέρει και του αστικού πνευματικού κόσμου) μπορούσαν έστω και για μια στιγμή να δουν καθαρά το έργο του. 

Για έναν και μόνο λόγο έπρεπε να το πράξουν, γιατί ο Βάρναλης με την προσφορά του έσωσε απ' τη γελοιοποίηση τη νεοελληνική Λογοτεχνία. Ο Βάρναλης υπήρξε ο μεγαλύτερος υμνητής του λαού μας, από τους πιο τίμιους υπερασπιστές των αξιών του, θέτοντας στη διάθεσή του τη γνώση και την κρυστάλλινη ιδεολογία του.

Ήταν και είναι ένας εθνικός διανοητής που η πνευματική προσωπικότητά του, ξεπερνάει πολύ τα σύνορα της πατρίδας μας και μπορεί να σταθεί και να συγκριθεί με τα καλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας Επαναστατικής Λογοτεχνίας».

 Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου