Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Συνώνυμο της εμπορευματοποίησης η βία στα γήπεδα...


Παρέμβαση  του  βουλευτή  του 
ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα στη Βουλή*


Τη συνύπαρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αθλητισμό με την οπαδική βία στα γήπεδα ανέδειξε, χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης, για το θέμα αυτό, των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Τάξης της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ήταν ο μόνος από τα μέλη των δύο Επιτροπών που απαίτησε την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αθλητισμό. 

Οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων επιδόθηκαν κυρίως στη σκανδαλολογία, στη διαπλοκή της κυβέρνησης με συγκεκριμένους κακούς «ολιγάρχες»...


...Ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται τέτοιου είδους νομοθετικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας.  

Μάλιστα, όπως σημείωσε, σε ορισμένα από αυτά το ΚΚΕ είχε ασκήσει έντονη κριτική γιατί ήταν επικίνδυνα και «εισήγαγαν ποινικούς και κατασταλτικούς θεσμούς που θα μπορούσαν να γενικευτούν». 

Ωστόσο, πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από ελάχιστα ως καθόλου γιατί δεν το επέτρεψαν οι επιχειρηματίες και το κύκλωμά τους. «Και τότε το είχαμε πει  -επισήμανε ο Γ. Γκιόκας - ότι δεν χτυπάει την αιτία του προβλήματος στο χώρο του αθλητισμού, του επαγγελματικού λεγόμενου αθλητισμού και κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ποια είναι η αιτία; Το γεγονός ότι αυτό το χώρο το λυμαίνονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».  

Και πρόσθεσε: «Τι είναι οι πρόεδροι ομάδων αλήθεια; Βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, όλοι αυτοί που ρουφάνε το αίμα του κοσμάκη καθημερινά. Είναι αυτοί που έχουν τα αθλητικά και άλλα ΜΜΕ, που είναι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, των ΚΑΕ και άλλων τέτοιων ομάδων. 

Υπάρχουν σχέσεις όλων αυτών με κόμματα; Βεβαίως υπάρχουν. Ποιοι οργάνωναν προεκλογικές φιέστες στον Πειραιά, υπουργοί, βουλευτές με την αιγίδα μάλιστα του υπουργείου τότε Παιδείας. Ποιοι τρώγανε προεκλογικά με προέδρους ομάδων;».

Καταθέτοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ τόνισε: 

«Καταργήστε την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού με κατάργηση των ΑΕ ΠΑΕ, ΚΑΕ και πάει λέγοντας. Ούτως ή άλλως σήμερα σε μια σειρά πρωταθλήματα, βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου οι αθλητές αμείβονται με μισθούς πείνας. Καταργήστε το στοιχηματισμό, τη συμμετοχή αθλητικών αγώνων στο στοίχημα. 

Είναι μια σειρά προτάσεις που εν πάση περιπτώσει δεν λέω ότι θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορεί να δώσουν μια εκτόνωση. Αυτό πρέπει να διεκδικήσει και ο λαός, οι φίλαθλοι, όλοι όσοι έχουν αγανακτήσει, έχουν σιχαθεί αυτήν την κατάσταση, γιατί βλέπουν το χορό εκατομμυρίων, τη στιγμή που αυτοί δεν έχουν τα στοιχειώδη, αναγκάζονται να πληρώνουν για να αθλούνται οι ίδιοι και τα παιδιά τους».

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ"   του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου