Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Συμφωνίες του Μότσαρτ με όργανα εποχής



Ένα μήνα μετά το πετυχημένο γκαλά των κορυφαίων κόντρα τενόρων, στις 23 Οκτώβρη στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, επιστρέφει στον ίδιο χώρο, αύριο Κυριακή 23 Νοέμβρη (ώρα έναρξης 20.30), για να παρουσιάσει με όργανα εποχής τις αριστουργηματικές τρεις τελευταίες συμφωνίες του Μότσαρτ (αρ. 36, 40 και41) υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου.

 

Η Συμφωνία «Λιντς»... που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της συναυλίας της Καμεράτα είναι η 36η του Βόλφγκανγκ - Αμαντέους Μότσαρτ (1756 - 1791). Εχει γραφτεί στην τονικότητα της ντο μείζονος (Κ 425) και αποτελείται από τέσσερα μέρη. 

Ο Μότσαρτ τη συνέθεσε μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, περί τα τέλη του 1783, όταν παρέμεινε για λίγο με τη σύζυγό του στην αυστριακή πόλη Λιντς, κατά την επιστροφή του από το Σάλτσμπουργκ στη Βιέννη, καθώς ο κόμης της περιοχής - στο άκουσμα της άφιξης του λαμπρού μουσουργού - ανήγγειλε την πραγματοποίηση συναυλίας προς τιμήν του.

Η Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα (ΚV 550), με την πασίγνωστη μελωδία του πρώτου μέρους της, είναι μία σύνθεση που δε συμπεριλαμβάνεται συχνά στα προγράμματα των συμφωνικών συνόλων. 

Γνωστή και ως Μεγάλη Συμφωνία σε ελάσσονα κλίμακα - αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την Καμεράτα, που, μέσα από τον ιδιαίτερο ήχο των οργάνων εποχής, φιλοδοξεί να αφήσει τη δική της ερμηνευτική σφραγίδα επάνω στις σελίδες ενός εκ των διασημότερων έργων του κλασικισμού.

Η Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα (Κ 551) είναι η τελευταία, η μεγαλύτερη σε διάρκεια και η πολυπλοκότερη του Μότσαρτ, γνωστή ως Συμφωνία του Διός. Δεν είναι γνωστό αν ερμηνεύτηκε όσο ήταν εν ζωή ο συνθέτης. Εικάζεται ότι γράφτηκε, προκειμένου να παρουσιαστεί υπό μορφήν τριλογίας μαζί με τις Συμφωνίες αρ. 39 και 40 σε περιοδεία στο Λονδίνο.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου