Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Τριήμερο αφιέρωμα της ΤΟ Καλλιτεχνών σε πέντε κομμουνιστές δημιουργούς του κινηματογράφου



Η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει ένα τριήμερο αφιέρωμα στις 7-8-9 Νοέμβρη, στο σινεμά «Αλκυονίς», αφιερωμένο σε δημιουργούς και συνδικαλιστές του κινηματογράφου, οι οποίοι υπήρξαν μέλη και στελέχη του ΚΚΕ.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 7 Νοέμβρη, στις 19.30, με την ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

 

Οι πέντε σύντροφοι που θα τιμηθούν είναι ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος (1942-2009), ο διευθυντής φωτογραφίας Γρηγόρης Δανάλης (1916-1993), ο σκηνογράφος - ενδυματολόγος Μικές Καραπιπέρης (1933-1991), ο σκηνοθέτης Λάμπρος Λιαρόπουλος (1936-1983), καθώς επίσης και ο σκηνοθέτης Στέλιος Τατασόπουλος (1908-2000).

Στη διάρκεια του αφιερώματος, θα προβληθούν ταινίες που σκηνοθέτησαν ή συμμετείχαν με την ιδιότητά τους και οι πέντε, όπως και θα υπάρξουν εισηγήσεις - παρεμβάσεις για τη ζωή και το έργο τους από συντρόφους, φίλους και συνεργάτες τους. 


Η βωβή ταινία «Κοινωνική σαπίλα» θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής που γράφτηκε ειδικά για το φιλμ από το μουσικό Χριστόφορο Φλυτζάνη.  


Ακόμα, στο φουαγιέ του σινεμά θα υπάρξει έκθεση με φωτογραφικό υλικό, ενώ από τις 19.00 - 19.30, κάθε μέρα θα προβάλλονται οπτικοακουστκά ντοκουμέντα από τις δουλειές και τη ζωή τους.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος είναι:

Παρασκευή 7 Νοέμβρη

Ομιλία - χαιρετισμός από την Ελένη Μιλιαρονικολάκη, μέλος 
της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Εισήγηση - ομιλία από την Τζία Γιοβάνη, κριτικό κινηματογράφου για τον Στέλιο Τατασόπουλο και από τον Κώστα Βάκκα, σκηνοθέτη, για τον Λάμπρο Λιαρόπουλο.

Θα ακολουθήσει προβολή των ταινιών:

«Κοινωνική Σαπίλα» του Στέλιου Τατασόπουλου, με μουσική υπόκρουση από τον Χριστόφορο Φλυτζάνη

 

«Το άλλο γράμμα» του Λάμπρου Λιαρόπουλου

Σάββατο 8 Νοέμβρη

Εισήγηση - ομιλία από τον Βασίλη Κολοβό, ηθοποιό και συγγραφέα, για τον Νίκο Αντωνάκο και από τον Θανάση Ρεντζή, σκηνοθέτη και θεωρητικό του κινηματογράφου, για τον Γρηγόρη Δάναλη.

Θα ακολουθήσει προβολή των ταινιών:

«Δεξιότερα της δεξιάς» του Νίκου Αντωνάκου

«Ουρανός», σε σκηνοθεσία Τάκη Κανελλόπουλου και διεύθυνση φωτογραφίας Γρηγόρη Δανάλη.

Κυριακή 9 Νοέμβρη

Εισήγηση - ομιλία από τον Άκη Αποστολίδη, διευθυντή φωτογραφίας, για τον Μικέ Καραπιπέρη.

Θα προβληθεί η ταινία «Θίασος», σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου και σκηνικά του Μικέ Καραπιπέρη.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν ιδιαίτερα για την αρωγή τους:

Ταινιοθήκη Ελλάδος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Παπανδρέου ΑΕ, Φοίβη Οικονομοπούλου, ΕΤΕΚΤ, Αναστασία Χριστοφορίδου.

Ξεχωριστά ευχαριστούν τις οικογένειες των τιμώμενων προσώπων που δέχτηκαν να βοηθήσουν.

Ώρα έναρξης 19.00
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου