Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Γερμανία: Κλάπηκε η ιστορική πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου



Η αστυνομία της Γερμανίας ερευνά σήμερα την κλοπή της ιστορικής κεντρικής πύλης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου, που φέρει το σύνθημα των Ναζί «Arbeit macht frei» (η εργασία απελευθερώνει).

Η κλοπή στο Νταχάου ανακαλύφθηκε χθες, Κυριακή. Η αστυνομία δήλωσε πως η μαύρη, φτιαγμένη από σφυρήλατο σίδηρο πύλη, είχε διαστάσεις ένα επί δύο μέτρα και αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης κύριας πύλης.

Η διευθύντρια του μνημείου Γκαμπριέλε Χάμερμαν χαρακτήρισε την πύλη «το κεντρικό σύμβολο του μαρτυρίου των κρατουμένων».

Παρόμοιος βανδαλισμός είχε σημειωθεί το 2009 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, όταν μια πύλη με παρόμοιο σύνθημα είχε κλαπεί από νεοναζί.

Το Νταχάου, κοντά στο Μόναχο στη νότια Γερμανία, άνοιξε το Μάρτη του 1933, λίγο μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, για να φυλακιστούν σ' αυτό αντίπαλοι του Τρίτου Ράιχ και αργότερα αυτοί από τους οποίους ήθελε να απαλλάξει τη Γερμανία, όπως Εβραίοι, ομοφυλόφιλοι, Ρομά και θρησκευόμενοι Χριστιανοί. 

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι απ' όλη την Ευρώπη φυλακίσθηκαν στο Νταχάου, ανάμεσά τους και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

Υπολογίζεται ότι 41.500 άνθρωποι φονεύθηκαν στο Νταχάου, πριν φθάσουν τα αμερικανικά στρατεύματα τον Απρίλη του 1945.

Από το 902.gr

2 σχόλια:

  1. Όσους βανδαλισμούς και αν κάνουν, η ιστορική μνήμη, για τα εγκλήματα του ναζιστικού εκτρώματος, δεν διαγράφεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή