Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

...έργο που ο ίδιος έθεσε στην υπηρεσία της ζωής και των αγώνων


 40ο Φεστιβάλ  ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Από την εκδήλωση για τον 
Γιώργη  Βαρλάμο στο χώρο Πολιτισμού


Αφιερωμένη στον κομμουνιστή, αγωνιστή, διεθνούς εμβέλειας ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Βαρλάμο ήταν η εκδήλωση που έγινε το απόγευμα στο Χώρο Πολιτισμού.

Η ζωγράφος - χαράκτρια Εύα Μελά έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του έργου και της ζωής του Γιώργη Βαρλάμου, αναδεικνύοντας το πώς εκφράστηκε σε όλες τις πλευρές της ζωής του η στράτευσή του με το ΚΚΕ και η συνεπής πολιτική στάση του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη διάρκεια της παρουσίασης προβάλλονταν στην οθόνη έργα και φωτογραφικά ντοκουμέντα σχετικά με τον μεγάλο καλλιτέχνη, έγινε μία αναδρομή στην αγωνιστική και καλλιτεχνική του πορεία και παράλληλα μία εισαγωγή στην εικαστική τέχνη μέσα από το έργο του. 
Το έργο που ο ίδιος έθεσε στην υπηρεσία της ζωής και των αγώνων και 
που έτυχε μεγάλης αναγνώρισης με βραβεύσεις και σε διεθνές επίπεδο.

Η ομιλήτρια απέδωσε το δέσιμο που υπήρχε ανάμεσα σε αυτό το έργο και στη συνεπή πολιτική στάση του, από τα χρόνια της κατοχής, όταν οργανώθηκε στο ΚΚΕ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, όταν αρνήθηκε τη χορηγία που πρόσφερε η χούντα στον ίδιο και άλλους καλλιτέχνες. 

Και όταν -λόγω της πολιτικής στάσης του- απορρίφθηκαν οι αιτήσεις του για εκλογή του ως καθηγητή Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρά το πλουσιότατο έργο του και τη βαθιά γνώση του σε όλα τα είδη χαρακτικής. Έχοντας συμμετάσχει μαζί με άλλους καλλιτέχνες στους αγώνες για την απελευθέρωση της Τέχνης από το εμπόριο και για την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, δίνοντας μάχες για το δυνάμωμα του μαζικού πολιτιστικού κινήματος.

Πριν λίγες ημέρες έκλεισε η επέτειος ενός χρόνου από τότε που ο Γ. Βαρλάμος έφυγε από τη ζωή, αποτελώντας παράδειγμα στρατευμένου καλλιτέχνη αγωνιστή για τους συναδέλφους και τους συντρόφους του. 

Τέτοιες μορφές έχουν ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το οποίο έχει επιλέξει διαχρονικά να εντάσσει στο πρόγραμμα του και μορφές της Τέχνης που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στα πλατιά λαϊκά στρώματα και αποτελούν προνόμιο της ολιγαρχίας.

Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου