Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Παρουσίαση της πρώτης σχεδιαστικής αναπαράστασης του μνημείου


Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου ανάμεσα στο διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο λόφο Καστά από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων, και διασφαλίζεται η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας.

Σήμερα, παρουσιάζεται η πρώτη αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου,  με τους δύο διαφραγματικούς τοίχους, επί των οποίων φέρονται στο μεν πρώτο οι Σφίγγες, στο δε δεύτερο οι Καρυάτιδες.

Οι εργασίες συντήρησης και στερέωσής τους συνεχίζονται.

Συνεχίζονται, επίσης, οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη αναφέρεται δημοσίευμα στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», επισημαίνοντας ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του νεκρού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ, συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου