Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Παρέμβαση για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη



Αδιαμφισβήτητη θεωρεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τη σημασία του ευρήματος στο λόφο Καστά της Αμφίπολης και πιστεύει ότι θα αποτιμηθεί ουσιαστικά μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων. Από επιστημονικής, όμως, πλευράς ο ΣΕΑ εκφράζει αντιρρήσεις και ανησυχία.
 
Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο επιστημονικός κόσμος παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία των ανασκαφικών ερευνών στο λόφο Καστά της Αμφίπολης καθώς και τα προκαταρκτικά συμπεράσματά τους, όπως ανακοινώνονται στα σχετικά επιστημονικά συμπόσια των τελευταίων χρόνων. 

Το ταφικό μνημείο που αποκαλύπτεται από τις συνεχιζόμενες από το 2012 ανασκαφές της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Αικατερίνη Περιστέρη, επιβεβαιώνει περίτρανα την επιχειρηματολογία του ΣΕΑ ότι το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παραγωγικό υπουργείο και όχι ως επιτελική - διαχειριστική δομή, όπως υποστηρίζει το ΥΔΜΗΔ.

Η σημασία του ευρήματος είναι αδιαμφισβήτητη και θα αποτιμηθεί ουσιαστικά μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων: από επιστημονικής λοιπόν πλευράς, ξενίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολιτικοί και ΜΜΕ τοποθετούνται με περισσή σπουδή για τον τάφο, το περιεχόμενό του, το αν είναι συλημένος ή όχι, ενώ σπεύδουν να ταυτίσουν το μνημείο με θρυλικά ιστορικά πρόσωπα. 

Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται κάθε επιστημονική δεοντολογία που υπαγορεύει, αν μη τι άλλο, τη συναγωγή συμπερασμάτων μετά το πέρας της ανασκαφής. Είναι σαφές ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν μπορεί παρά να κρατά αποστάσεις από κάθε απόπειρα κατασκευής νέων εφήμερων μύθων ή ενός ακόμη δομικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας μέσα από την πρόωρη ταύτιση του ανασκαπτόμενου ακόμα ταφικού τύμβου με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα.

Είναι η πρώτη φορά που μια ανασκαφή διεξάγεται με όρους  -και χρόνους-  τηλεοπτικούς και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την αγωνία μας για την τυχόν πίεση που υφίστανται οι συνάδελφοι, προσπαθώντας να διεξάγουν μια επιστημονικά ορθή και απολύτως τεκμηριωμένη ανασκαφή σε συνθήκες τηλεπαραθύρου. 

Ο πρωτόγνωρος δε επικοινωνιακός χειρισμός του ευρήματος, με έναυσμα την επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού στην ανασκαφή, που την ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις, πρέπει να συνδεθεί μάλλον με σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με το ουσιαστικό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά».

Και υπενθυμίζει: «Τα σοβαρά ζητήματα της ακραίας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που ταλανίζουν τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία που δεν έχουν την τύχη να συνδέονται με λαμπρές ιστορικές προσωπικότητες ή περιόδους αλλά που εξακολουθούν να χρειάζονται συντήρηση, αναστήλωση, προστασία, φύλαξη και ανάδειξη.

Το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που μόλις δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, με τον οποίο, αντί να διατυπώνονται σύγχρονες αρμοδιότητες, συρρικνώνεται η υπηρεσιακή δομή και καταργούνται μονάδες ("downsizing"), χωρίς καν να υπάρχει κάποιο δημοσιονομικό όφελος, προετοιμάζοντας την εκχώρηση της προβολής και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς εκτός Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ("outsourcing"), ενώ παράλληλα, υποβαθμίζεται ο επιστημονικός χαρακτήρας της Υπηρεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου