Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του «Βρετανικού»

 
 
 
Καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του «Βρετανικού»

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε εποπτεία διά της καταδυόμενης αρχιτέκτονα - μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, στις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διεξήχθησαν από την «U GROUP MALTA LMD» στο ναυάγιο «HMΗS BRITANNIC», στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας.
 
Οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του «Βρετανικού» διήρκεσαν 10 μέρες (5/9 - 15/9/2014) και έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U-BOAT NAVIGATOR» από τη Μάλτα.


Το υπερωκεάνιο «Βρετανικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», επιτάχθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο. Βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.


Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της «U GROUP MALTA LMD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου που έχει βυθιστεί στα 120 μ. βάθος.  

Η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για την 
ανάδειξη και νεότερων ενάλιων μνημείων της χώρας μας.

Από τη στήλη  ¨ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  του Ριζοσπάστη.

1 σχόλιο: