Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

«Τα πρόσωπα του χρόνου» και το...«Λουκέτο» σε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο.


 
Γιορτάζουν «Τα πρόσωπα του χρόνου», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που όπως γράψαμε και χτες πρόκειται για ένα ευρωενωσιακό πρόγραμμα που έχει τον αντιδραστικό στόχο της «ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης». 

Την ίδια ώρα, ένα Μουσείο και ένας αρχαιολογικός 
χώρος  βάζουν  λουκέτο, αμέσως  μετά τον εορτασμό! 

Ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης και το Μουσείο της Νικόπολης λόγω έλλειψης προσωπικού, οδηγούνται σε κλείσιμο. Οι δύο χώροι θα βάλουν λουκέτο στις 2 Οκτώβρη.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η προϊσταμένη της ΛΓ' ΕΠΚΑ Χριστίνα Μερκούρη αναφέρεται: «Η ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Αρτας σάς ενημερώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 - 2014 με θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου» δε θα είναι πλέον επισκέψιμο για το κοινό, από την Πέμπτη 02.10.2014 και μέχρι νεωτέρας, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού. Κλειστός θα παραμείνει, επίσης, από την Πέμπτη 02.10.2014, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού και ο αρχαιολογικός χώρος της Κασσώπης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31/10 λήγουν και οι συμβάσεις όσων είχαν προσληφθεί για το θερινό ωράριο. Αναπόφευκτα πολλά Μουσεία θα αναγκαστούν να λειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, με κλειστές αίθουσες.

Το γεγονός αυτό επαναφέρει το θέμα του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ που - όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «συρρικνώνει αντικείμενα, δημιουργώντας το υπόβαθρο ώστε οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες να μην μπορούν να παράξουν δημιουργικό έργο, παρά μόνο να λειτουργούν ως διοικητικοί διαχειριστές προγραμμάτων και έργων των ιδιωτών. 

Αυτή η προσπάθεια είναι, άλλωστε, σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό: από τα προσκόμματα στην αυτεπιστασία (βλ. προβλήματα για τις προσλήψεις προσωπικού, γραφειοκρατία των ΠΥΣ, καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση) έως τις έμμεσες προσπάθειες να περάσουν στους εργολάβους ακόμη και οι σωστικές ανασκαφές. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Μουσεία με την κατάργηση εκείνων των τμημάτων που έχουν ως αρμοδιότητα το σχεδιασμό εκθέσεων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, προφανώς με σκοπό την εκχώρησή τους σε ιδιώτες, που ήδη προετοιμάζονται για αυτό».

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου