Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

«Ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό...».

Ερώτηση  του  ΚΚΕ  για  το  λουκέτο  στον αρχαιολογικό   χώρο 
Κασσώπης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στην Πρέβεζα*


Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με το λουκέτο, λόγω έλλειψης προσωπικού, που μπαίνει στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στην Πρέβεζα, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Ο πολιτισμός αποτελεί  κοινωνικό αγαθό, ως εκ τούτου η πρόσβαση στα αρχαιολογικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να είναι ελεύθερη σε όλους και οι λειτουργικές ανάγκες τους να καλύπτονται αποκλειστικά από το δημόσιο προϋπολογισμό. 

Η γνώση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί δικαίωμα και όχι ένα εμπόρευμα που μπορεί να μετρηθεί με όρους της αγοράς. 

Παρότι στην Πρέβεζα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης έχουν εξέχουσα πολιτιστική σημασία, η έλλειψη προσωπικού τα οδηγεί σε κλείσιμο.

Είναι μια συνειδητή επιλογή τόσο της σημερινής συγκυβέρνησης 
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ  όσο  και  των  προηγούμενων  κυβερνήσεων. 

Με τις περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό εξωθούνται όλα τα μουσεία να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή να αναπτύξουν κάθε είδους εμπορευματικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν συνάδουν με τον εκπολιτιστικό σκοπό τους, για να φέρνουν έσοδα και να ιδιοσυντηρούνται. 

Παράλληλα εμποδίζεται ολοένα και περισσότερο η πρόσβαση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αφού οι μέρες ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Η πολιτική που ακολουθείται στον πολιτισμό καθρεφτίζεται πρώτα από όλα μέσα από τις τεράστιες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και μέσα από τις σχέσεις εργασίας με τις οποίες καλύπτονται υποτυπωδώς κατά καιρούς αυτές οι ανάγκες.

Την ώρα, λοιπόν, που υπάρχουν τέτοιες τεράστιες ελλείψεις κάλυψης των αναγκών φύλαξης, μένει εντελώς αναξιοποίητο το εξειδικευμένο προσωπικό των αρχαιοφυλάκων, όπως των αποφοίτων από τα δημόσια ΙΕΚ, που αφού πληρώσουν πανάκριβα δίδακτρα (περίπου 400 ευρώ το εξάμηνο) αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ανεργίας, καθώς η πολιτεία δεν προβαίνει στις αναγκαίες προσλήψεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια μέτρα θα προβεί το υπουργείο ώστε 

1) να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στην Πρέβεζα με κάλυψη όλων των μόνιμων και τρεχουσών αναγκών φύλαξής τους από εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό και 

2) να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πλατύτερη πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου