Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση αρχαιολογικών μνημείων



Ο αρχαίος ναός της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στη Βραυρώνα Αττικής

Εμπλοκή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας προκύπτει από απόφαση για «συγκρότηση Επιτροπής για την επεξεργασία προτάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών», που υπογράφει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Λ. Μενδώνη με ημερομηνία 24 Σεπτέμβρη 2014. Ακόμη μία πράξη ενδεικτική του πολύ επικίνδυνου «δρόμο» στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Κάτι που ξεκίνησε με τον ν. 3409/2005, με τον οποίο «σπάει» η αποκλειστικότητα της διαχείρισης του κράτους στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους... καταρχήν. Διότι, στην πράξη δημιουργεί εύλογο προηγούμενο για τους αρχαιολογικούς χώρους συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, σχετικά με την εν λόγω συγκρότηση Επιτροπής διαβάζουμε: «Εργο της Επιτροπής είναι η επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 

Στην Επιτροπή ανατίθεται, επίσης, η εκπόνηση πιλοτικού σχεδίου αναβάθμισης και διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Κοινωφελές Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Οι εργασίες της Επιτροπής (Νικολέττα Διβάρη - Βαλάκου, Ευγενία Γερούση, Αναστασία Γκαδόλου, Ευάγγελο Κυριακίδη, Τάκη Μαστραντώνη), η οποία είναι άμισθη, θα διαρκέσουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της».

Η εμπλοκή του Ιδρύματος στον τομέα του Πολιτισμού έχει εγκαινιαστεί με την πολυδιαφημιζόμενη δήθεν ευεργεσία για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου - όλα κάτω από την επωνυμία του μεγαλοεφοπλιστή - στο Φαληρικό Δέλτα, το οποίο του παραδίδεται για 100 χρόνια. 

Επιπλέον, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, το συγκεκριμένο Ιδρυμα έχει απλώσει «πλοκάμια» στις δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας, εκμεταλλευόμενη τη συνειδητή απαξίωση όλων των κυβερνήσεων του αστικού κράτους για την ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων, σχολικών και δημοτικών βιβλιοθηκών.

Η εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτηματικά 
σχετικά με το αντικείμενο του Ιδρύματος. 

Ποια είναι, πότε αποφασίστηκε η συνεργασία του υπουργείου με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»;  

Τι κρύβει αυτή η Σύμπραξη; 

Τι ακριβώς θα κάνει το Ιδρυμα για τους δύο αυτούς χώρους;  

Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις εμπλοκής του στη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων; 

Βέβαια, είναι γεγονός ότι και με πρόσχημα την «ευεργεσία»  -πέρα από τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη απόφαση-  ιδιωτικοί φορείς μπορούν να κάνουν σοβαρή παρέμβαση στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας, με αντιδραστικό προσανατολισμό. 

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στο γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης για πλήρη εμπορευματοποίηση όλων των εκφάνσεων του πολιτισμού - προσανατολισμός ενταγμένος με τη σειρά του στη στρατηγική για την «ανταγωνιστικότητα» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου