Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Εντυπωσιάζουν οι Καρυάτιδες

 
 
Καινούργια στοιχεία από τις συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στο λόφο Καστά Αμφίπολης, από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών. 
 
Οι χιτώνες φέρουν εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. 
 
Οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά το χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους. Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.
 
Προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στο χώρο μπροστά και πίσω από το διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μέχρι τη στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο. 


Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες, για την αντιστήριξη και την υποστύλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες: Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις Καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. 

Ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη - υποστύλωση της θόλου στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστύλωσης εκατέρωθεν αυτής. 

Η απαίτηση για πρόσθετη υποστύλωση οφείλεται στη διαπίστωση επιπλέον κατακόρυφης ρωγμής στην κεφαλή, που οφείλεται στο αυξημένο θλιπτικό φορτίο, το οποίο προέρχεται κυρίως από τη στήριξη της μαρμάρινης πλάκας της οροφής και από το δυτικό τμήμα του επιστυλίου. Ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστύλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής.

Για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.


Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου