Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Συνεχίζουμε!».

40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


Τα αφιερώματα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αθήνας
 
Υψηλής καλλιτεχνικής αξίας είναι για άλλη μια χρονιά φέτος το πρόγραμμα του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, που θα γίνει στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. 
 
Ένα από τα στοιχεία του προγράμματος που αξίζει 
την προσοχή  είναι  τα  αφιερώματα του  Φεστιβάλ. 
 
Διαχρονικά η ΚΝΕ προσπαθεί ώστε το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ να μην εξαντλείται σε απλές συναυλίες, αλλά οι αξιόλογοι καλλιτέχνες που ανεβαίνουν στις σκηνές του Φεστιβάλ να συναντιούνται από κοινού σε μουσικά αφιερώματα, τα οποία συχνά διανθίζονται με απαγγελίες, ιστορικά στοιχεία, ακόμα και θεατροποίηση κειμένων.
Έτσι και φέτος, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εμπλουτίζεται με μια σειρά αφιερώματα.

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη στην κεντρική σκηνή στις 21.00 είναι το αφιέρωμα με τίτλο «Το τραγούδι του ξεριζωμού». Θυμίζουμε ότι η Πέμπτη, η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο φασισμό και ανάλογα επιλέχτηκε το πρόγραμμα σε όλους τους χώρους και τις σκηνές του Φεστιβάλ. Στο «τραγούδι του ξεριζωμού» θα ακούσουμε αγαπημένα τραγούδια που συνόδευαν γενιές και γενιές Ελλήνων μεταναστών. Η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα.

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στη λαϊκή σκηνή, στις 21.45, είναι το αφιέρωμα στα «Τραγούδια του λαού μας» από το Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών. Πρόκειται για μικρασιάτικα τραγούδια, αλλά και για την ποίηση στο ελληνικό τραγούδι. Χαρακτηριστικά σημειώνει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει: «Προσπαθούμε να αναδείξουμε το λαϊκό πολιτισμό και τις αξίες του. Ενώνουμε τις προσπάθειές μας με τις ανάγκες και τις ανησυχίες του λαού μας».

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στη λαϊκή σκηνή, στις 21.30, είναι το αφιέρωμα στα «Δημοτικά τραγούδια της δουλειάς», όπου θα συμμετάσχουν πολλές διαφορετικές κομπανίες, καθώς και η ομάδα παραδοσιακών χορών της ΚΝΕ. Πρόκειται για παραδοσιακά τραγούδια από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, από τη Θράκη, την Ηπειρο, τα νησιά μας και γενικότερα από διάφορες περιοχές της χώρας που τραγουδιούνταν πάνω στο όργωμα, στο ψάρεμα, στη συγκομιδή κ.τ.λ.


Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στην κεντρική σκηνή στις 21.15 είναι το αφιέρωμα σε έργα του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη

Τόσο ο Γιάννης Ρίτσος όσο και ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ στα πρώτα του βήματα, συμμετείχαν ενεργά και συνέβαλλαν στο πρόγραμμά του κάθε χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του '70 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80, με συναυλίες, απαγγελίες, αλλά και ως κριτές σε διαγωνισμούς τραγουδιών και κειμένων που οργάνωνε η ΚΝΕ εκείνη την περίοδο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. 

Δε θα μπορούσε να λείπει, λοιπόν, ένα τέτοιο 
αφιέρωμα από τη γιορτή των 40 χρόνων του Φεστιβάλ. 

Εξάλλου, η μεταξύ τους συνεργασία με τη μελοποίηση έργων του Γ. Ρίτσου από τον Μίκη Θεοδωράκη όπως ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη», οι «Γειτονιές του Κόσμου» κ.ά., μας έχει δώσει μια σειρά συγκλονιστικά, αθάνατα τραγούδια. 

 
Στο αφιέρωμα ερμηνεύουν οι: Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Σοφία Παπάζογλου, συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και απαγγέλλουν ο Κώστας Καζάκος και η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, στην κεντρική σκηνή στις 21.30 είναι το αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με το κεντρικό του σύνθημα: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Συνεχίζουμε!»

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος μαζί με τον Θύμιο Παπαδόπουλο έχει κάνει και την ενορχήστρωση. Τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του Φεστιβάλ και τραγούδια που εκφράζουν το κεντρικό του σύνθημα και το περιεχόμενό του θα ερμηνεύσουν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Μίλτος Πασχαλίδης.


Άλλα αφιερώματα που θα παρουσιαστούν επίσης στο Φεστιβάλ είναι:

Την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στη θεατρική σκηνή, στις 19.30, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην Ακροναυπλία.  

«Φυλάξου! Μύθοι και τραγούδια για ζόρικους καιρούς», είναι ο τίτλος του προγράμματος που θα παρουσιάσουν την ίδια μέρα στις 20.30, στη λαϊκή σκηνή, ο Τάσος Γκρους και η Φωτεινή Βελεσιώτου.

Την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στη θεατρική σκηνή, στις 19.00, το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο κοινωνικό και πολιτικό τραγούδι.

Το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, στη λαϊκή σκηνή, στις 21.30, αφιέρωμα με θέμα «Η κιθάρα στα χρόνια του ρεμπέτικου» με τον Δημήτρη Μυστακίδη και την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο στις 23.30, το πρόγραμμα της Γλυκερίας με τίτλο «Από τον Τσιτσάνη μέχρι τον Καλδάρα».

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε το Γλέντι με τραγούδια της Κρήτης από τον Βασίλη Σκουλά, που θα γίνει την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στις 23.45, στη λαϊκή σκηνή, καθώς και το Ικαριώτικο Γλέντι με το βιολί του Νίκου Φάκαρου, που θα γίνει την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στις 23.30, στη λαϊκή σκηνή.

Από τη στήλη  "ΠΑΙΔΕΙΑ"  του  Ριζοσπάστη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου