Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

«Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας»

Προβολή της ταινίας από την ΠΕΚΑΜ στο Μουσείο 
Μακρονήσου στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη *


Το ποιητικό ντοκιμαντέρ του Ολιβιέ Ζισουά για τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου θα προβληθεί με την παρουσία του σκηνοθέτη στο Μουσείο Μακρονήσου στην Αθήνα τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη.

Μετά τη διεθνή πορεία της στα κινηματογραφικά φεστιβάλ (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής Dok Leipzig 2012) και την κινηματογραφική διανομή της σε Ελλάδα, Γαλλία και Ελβετία (διαβάστε τις κριτικές στον ελληνικό και διεθνή Τύπο), η μεγάλου μήκους ταινία τεκμηρίωσης «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην  μπασιά της νύχτας» (2012) σε σκηνοθεσία του Ελβετού ντοκιμαντερίστα Ολιβιέ Ζισουά, θα προβληθεί με την παρουσία του σκηνοθέτη τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη 2014, στις 20.30, στον αύλειο χώρο των Μουσείων Μακρονήσου και Άη Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο). 

Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη Ολιβιέ Ζισουά και τη συνεργάτιδά του στο σενάριο και υπεύθυνη της έρευνας, Ελένη Γιώτη.

Η ταινία αποτελεί ένα ελεγειακό κινηματογραφικό δοκίμιο που επιχειρεί να ζωντανέψει τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου, σκηνοθετώντας ένα λογοτεχνικό «Ψυχρό Πόλεμο» ανάμεσα στα ποιητικά γραπτά εξόριστων ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης, και τις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μετέδιδαν τα μεγάφωνα των στρατοπέδων του νησιού κατά την περίοδο 1947 - 1950. 

Σημαντικά φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία εντάσσονται σε ένα υπνωτικό φιλμικό ταξίδι μέσα στα στοιχειωμένα ερείπια της Μακρονήσου.

Η προβολή της ταινίας συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη, σημαντικούς φορείς μνήμης με τους οποίους συνεργάστηκαν οι δημιουργοί της ταινίας κατά τη διαδικασία της έρευνας.

Ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου