Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

«Η ζωή είναι ωραία με τα μάτια κλειστά» του Νταβίντ Τρουέμπα

Κινηματογράφος: Οι ταινίες της εβδομάδας* 


Ώριμο και ρεαλιστικό αφηγηματικά το ισπανικό «road movie» του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Νταβίντ Τρουέμπα που εμπεριέχει ένα ζεστό, ανθρώπινο δράμα στο λυκόφως και βασίζεται σε κείμενο που στερείται παντελώς από χρονικά και δραματικά «κόλπα». 

Ταινία αυστηρή και αξιοπρεπέστατη, πατάει σε ένα πραγματικό γεγονός: 

Το καλοκαίρι του 1966 ο πιο πολιτικοποιημένος των «Μπιτλς», ο Τζον Λένον, βρισκόταν για γυρίσματα της ταινίας του Ρίτσαρντ Λέστερ «Πώς κέρδισα τον πόλεμο», στην περιοχή της Αλμερία. 

Ο Λένον είναι το απόλυτο είδωλο του Αντόνιο, προοδευτικού δασκάλου αγγλικών με ασυνήθιστη αυτοπεποίθηση, ο οποίος αποφασίζει να αφήσει για λίγες μέρες τη δουλειά και να πάει στον τόπο των γυρισμάτων, να συναντήσει τον Λένον και να συζητήσει μαζί του ζωτικά, για τον ίδιο, ζητήματα. 

Στο δρόμο παίρνει ως συνταξιδιώτες δυο «φυγάδες» που κάνουν ωτοστόπ: Μια εικοσάχρονη έγκυο που το 'σκασε από το ίδρυμα που βρισκόταν για να γεννήσει κρυφά κι έναν 16χρονο μακρυμάλλη που εγκατέλειψε τη στέγη του αυστηρού και μη συνεννοήσιμου πατέρα του στη Μαδρίτη. 

Το ταξίδι στην αγροτική και πάμπτωχη Αλμερία, αναπάντεχο εσωτερικό ταξίδι περισυλλογής και αυτογνωσίας, θα στιγματίσει ανεξίτηλα την ύπαρξη και των τριών ταξιδιωτών.

Ευαίσθητη, αισιόδοξη, διάφανη η ταινία του Τρουέμπα, αποπνέει αυθεντικότητα σε κάθε της σεκάνς... Ακουμπά στέρεα στο ρυθμό, στην αρμονία, στον τόνο και την ποιότητα των τριών μελαγχολικών της χαρακτήρων. 

Υποδειγματικοί οι ερμηνευτές, άριστη η τεχνική και ο δημιουργός γνωρίζει πώς να κάνει εξαιρετική χρήση όλων αυτών των στοιχείων για κάτι περισσότερο από αξιαγάπητη ταινία.

Μην περιμένετε κάτι «μεγάλο», μην περιμένετε ότι ο Τρουέμπα θα υπερασπιστεί το συμβατικό ισπανικό κινηματογράφο. Φθάνουν ορισμένες λεπτομέρειες για να πλήξουν το σύνηθες, τυπικό κληροδότημα. Να αντιμετωπίσετε την ταινία με υπομονή για να ανακαλύψετε με έκπληξη τη ζεστασιά της απλότητας αυτής της ιστορίας που είναι και διασκεδαστική και αφήνει μια γεμάτη ανθρωπιά γεύση στο στόμα. 

Χωρίς πικρίες, με πολύ συναίσθημα και με περισσότερο χιούμορ από δράμα... 

Να τη δείτε!!!

Με τους: Χαβιέ Κάμαρα, Νατάλια δε Μολίνα, Φρανσίσκ Κόλομερ, κ.ά.

Παραγωγή: ΙΣΠΑΝΙΑ (2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου