Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Αντιπαράθεση για την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής...


ΑΜΦΙΠΟΛΗ  


Την πεποίθησή της ότι «ο τύμβος είναι του 325 - 300 π.Χ.» και ότι «θα μπορούσε να ανήκει στον Δεινοκράτη», εξέφρασε χτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ, η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη Αικατερίνη Περιστέρη, προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κάνοντας ταυτόχρονα αυστηρή κριτική σε εκτιμήσεις διαφόρων αρχαιολόγων περί χρονολόγησης του ταφικού μνημείου, π.χ., στη ρωμαϊκή εποχή κλπ.

Διευκρίνισε ότι ο τάφος ανήκει, πέραν πάσης αμφιβολίας, στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα. Κατασκευάστηκε, δηλαδή, κατά την περίοδο 325 - 300 π.Χ. και θα μπορούσε να φιλοξενεί το νεκρό του Δεινοκράτη, του επιφανέστερου αρχιτέκτονα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Καινούργιο», χαρακτήρισε το γεγονός της διαρκούς ενημέρωσης, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να ενημερώσουμε όχι μόνο τους αρχαιολόγους αλλά όλο τον κόσμο και τον πιο απλό άνθρωπο και τον πιο απλό αγρότη και το μαθητή και όλους, με τα δελτία τύπου. Τα οποία εκδίδουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γγ Λίνα Μενδώνη που είναι στο πλευρό μας, με την Αννα Παναγιωταρέα και από εκεί και πέρα τον υφυπουργό και όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους». Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται το όνομα της Αννας Παναγιωταρέα.
 
Σύμφωνα με την Αικατερίνη Περιστέρη, «αυτό βοηθά ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή. Μέχρι τώρα, ξέρουμε καλά ότι οι ανασκαφές ήταν στα κρυφά. Οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από κάποιες δεκαετίες να μελετηθούν, μετά από κάποιες δεκαετίες να μείνουν στις αποθήκες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους».

Σε άλλο σημείο, πάντως, υπερασπίστηκε την πολιτική διάσταση που δίνει η κυβέρνηση στο εύρημα, λέγοντας ότι «η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος».

Διαμαρτύρονται οι αρχαιολόγοι
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει, με χτεσινή του δήλωση, ότι «ο υπουργός Πολιτισμού συγκρότησε με απόφασή του τριμελή επιτροπή με έργο τη "συνδρομή στο έργο του Υπουργείου επί θεμάτων προβολής και επικοινωνιακής διαχείρισης της ασκούμενης πολιτικής" και συντονίστρια την Αννα Παναγιωταρέα.

Προφανώς, πρόκειται για μια προσπάθεια εκ των υστέρων "νομιμοποίησης", μέσω άτυπου διορισμού, της απαράδεκτης εμπλοκής εξωυπηρεσιακών και εξωθεσμικών παραγόντων στον κρίσιμο τομέα της προβολής και επικοινωνίας. 

Φαίνεται δε,  πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ θεωρεί τόσο επιτυχημένο το επικοινωνιακό "μοντέλο Αμφίπολης" ώστε επιχειρεί τη γενίκευσή του στο σύνολο του παραγόμενου από το επιστημονικό δυναμικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έργου!»

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου