Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα

 
Το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ως καθιερωμένο ραντεβού, με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας, θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 20 Σεπτέμβρη. 
 
H ετήσια γιορτή των μικρομηκάδων που φέτος κλείνει 37 χρόνια ζωής, γιορτάζει ταυτόχρονα και τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη θέσπιση του διεθνούς της τμήματος. Έτσι, στο σύνολο των προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προφεστιβαλικών και των παράλληλων εκδηλώσεων, θα προβληθούν συνολικά 204 ταινίες. 
 
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό διαγωνιστικό μέρος, 38 θα είναι φέτος οι ταινίες που επιλέχθηκαν να διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ, από τις 165 αιτήσεις που κατατέθηκαν, ανεξάρτητες στην πλειοψηφία τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόνο δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation.
 
Οι θεματικές που κυριαρχούν άπτονται της οικονομικής κρίσης και της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας είτε ως κεντρικός πυρήνας, είτε ως φόντο. Σταθερή θεματική αποδεικνύεται αυτή των διαπροσωπικών σχέσεων, των υπαρξιακών αναζητήσεων, της μοναξιάς και της 3ης ηλικίας, ενώ εμφανίζονται θέματα ταμπού, όπως ο παιδικός θάνατος, η πώληση βρεφών κ.λπ. Ευδιάκριτη είναι και μια τάση για ταινίες χωρίς σαφή θεματική, πειραματικής ή αντισυμβατικής αναζήτησης.

Το φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στην Πολωνία, στο πλαίσιο του οποίου, θα προβληθούν 18 πολωνικά φιλμ (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ) που προβλήθηκαν ή / και διακρίθηκαν σε Φεστιβάλ, στη χώρα τους και το εξωτερικό. Θα προβληθούν ακόμη οι πιο πρόσφατες ταινίες των σπουδαστών του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian της Κατοβίτσε.

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, θα τιμηθούν τρεις σημαντικοί δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου οι οποίοι θα παρευρίσκονται στη Δράμα: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς, ενώ στο διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει εικοσαετία, θα προβληθούν 58 ταινίες από 47 χώρες.

Το Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους δίνει ραντεβού με το κοινό του το Σεπτέμβριο στη Δράμα και στα τέλη του Οκτώβρη (22-29/10) στην Αθήνα, όπου και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου