Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση καλλιτεχνών - δασκάλων στη Σίφνο

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη.

 
Στο παλιό σχολείο του Κάστρου της Σίφνου, οι κάτοικοι και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του κυκλαδίτικου νησιού έχουν την ευκαιρία να δουν μια «πολυφωνική» έκθεση καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών. 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Οργανωτής της είναι η Εθνική Πινακοθήκη, σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου. Τίτλος της είναι «Δάσκαλοι - Καλλιτέχνες. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης». Καθώς η Εθνική Πινακοθήκη υπολειτουργεί εκθεσιακά (λόγω των έργων στο κτίριό της), η έκθεσή της στη Σίφνο (πρόκειται για την 6η έκθεσή της στο νησί) βοηθά στην προβολή και νέων συλλογών της και στην περιφέρεια...

Αρχική σκέψη ήταν να παρουσιαστεί όλο το εύρος των δασκάλων - καλλιτεχνών, σε όλη τη χώρα: Από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, την έδρα ζωγραφικής του ΕΜΠ, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, τη Σχολή των Ιωαννίνων και της Φλώρινας. 

Η έρευνα στις συλλογές εντόπισε περισσότερους από 40 καλλιτέχνες - δασκάλους από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Όμως, λόγω του μικρού χώρου του παλιού σχολείου στο Κάστρο της Σίφνου, στην έκθεση παρουσιάζονται μόνον 30 καλλιτέχνες - δάσκαλοι που δίδαξαν στην Αθήνα.

Η έκθεση δεν ξεκινά από τους παλαιότερους σπουδαίους δασκάλους, λ.χ. Κωνσταντίνο Παρθένη και Μιχάλη Τόμπρο, αλλά από μαθητές - διαδόχους τους, που δίδαξαν στην ΑΣΚΤ και οι οποίοι ανήκουν στις γενιές των '30, '50-'60, '70 και '80-'90.

Στη γενιά του '30 - της παράδοσης και του μοντερνισμού - ανήκουν οι Γιάννης Μόραλης, Κώστας Γραμματόπουλος, Γιάννης Παππάς, που δίδαξαν ζωγραφική, χαρακτική και γλυπτική, αντίστοιχα.

Στη γενιά του '50-'60 - των ανατροπών, της ευθυγράμμισης και συμπόρευσης με τα διεθνή κινήματα της σύγχρονης τέχνης - ανήκουν οι ζωγράφοι Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ηλίας Δεκουλάκος, Νίκος Κεσσανλής, ο παλιότερος Παναγιώτης Τέτσης και ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς.

Στη γενιά του '70, που βιώνει τη δικτατορία και προτάσσει στο έργο της τη διάσταση ενός κοινωνικού και πολιτικού αναβρασμού, ανήκουν οι ζωγράφοι Γιάννης Βαλαβανίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημήτρης Σακελλίων, Τάσος Χριστάκης, Παύλος Σάμιος, οι χαράκτες Ζαχαρίας Αρβανίτης, Μαίρη Σχοινά, ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης και ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης (στην έκθεση παρουσιάζεται ψηφιδωτό του).

Η γενιά του '80-'90 αποτελείται από τους Μιχάλη Μανουσάκη, Μιχάλη Αρφαρά, Γιώργο Χαρβαλιά, Μάριο Σπηλιόπουλο.

Στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, από το τέλος της δεκαετίας του 1930 μέχρι σήμερα, δίδαξαν σημαντικότατοι καλλιτέχνες: Νίκος Εγγονόπουλος, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Βλάσης Κανιάρης, Παντελής Ξαγοράρης, Σωτήρης Σόρογκας, Χαρά Καλαϊτζίδου, Περικλής Γουλάκος.

Η έκθεση στη Σίφνο, μέσω των έργων των δασκάλων, παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική πορεία της εξέλιξης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, από τις προτάσεις της γενιάς του '30, από την παραστατική τέχνη, τις αφηρημένες, αφαιρετικές, γεωμετρικές, χειρωνομιακές διατυπώσεις των επόμενων γενεών, μέχρι τις πιο πρόσφατες αναζητήσεις - εκφράσεις νέων μέσων και τάσεων.

Την έκθεση επιμελήθηκε η υπεύθυνη των συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, Λίνα Τσίκουτα - Δεϊμέζη.

Ολόκληρο το κείμενο στη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου