Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου στη Δημοτική Πινακοθήκη

Από τις 8 Σεπτέμβρη έως τις 17 Οκτώβρη

 
Έργα, σχέδια και γλυπτά με έμπνευση από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και παράλληλες αναφορές και προεκτάσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα, παρουσιάζονται στην αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου, που φιλοξενεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, από τις 8 Σεπτέμβρη έως τις 17 Οκτώβρη, στη Δημοτική Πινακοθήκη. 
 
Η έκθεση αποτελεί μία σκιαγράφηση του καλλιτεχνικού προφίλ του γλύπτη και δασκάλου, καταδεικνύοντας την πορεία του εικαστικού, ο οποίος κλασικός αλλά ταυτόχρονα σύγχρονος, είναι ένας γνήσιος εργάτης της Τέχνης.
 
Εξέχουσα θέση στα έργα αυτά κατέχει η γυναικεία μορφή, με την πλαστική απόδοση του σώματος να εκφράζει την άποψη του δημιουργού περί όγκων και φωτός στη γλυπτική. 

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί απλά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και χαλκό, αλλά και «ευτελή» υλικά όπως παλιά σίδερα, για να φιλοτεχνήσει τα έργα του και να συνθέσει «ήρωες», σύμβολα του παρελθόντος και πρωταγωνιστές της σύγχρονης πραγματικότητας. 

Αξιοποιώντας πρωτότυπες τεχνικές και πλάθοντας μορφή από το τίποτα, ο γλύπτης καταφέρνει να δημιουργήσει έργα αντιπροσωπευτικά της δεξιοτεχνίας, της γνώσης, της ψυχής και της φιλοσοφίας του.

Ο Νίκος Στέφος φοίτησε το 1967 στο προπαρασκευστικό τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Νίκο Νικολάου. 

Την περίοδο 1967-1972 μαθήτευσε στο εργαστήριο γλυπτικής, στην Ιστορία της Τέχνης και στην αρχιτεκτονική υπό τη διδασκαλία των Γιάννη Παππά, Παντελή Πρεβελάκη και Παύλο Μυλωνά αντίστοιχα. Από το 1975 έως το 2001 προετοίμαζε υποψηφίους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. 

Έχει φιλοτεχνήσει έργα - μνημεία που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση (1989, γκαλερί ώρα) και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, καθώς και σε εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Εγκαίνια: Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, ώρα 20.00. Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, στάση ΜΕΤΡΟ: Μεταξουργείο, τηλ. 210.5202.420 -21. 

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη 10.00 - 21.00, Τετάρτη - Σάββατο 10.00 - 19.00 και Κυριακή 10.00 - 15.00. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από την στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου