Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

«1936 - 2014 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»

 
«Αντίσταση τώρα»: Εκθεση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας* 
 
 
Δύο σημαντικές διοργανώσεις προγραμματίζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, με το γενικό τίτλο «1936 - 2014 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση».
Με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Α (Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο)24 Οκτώβρη - 30 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Αντίσταση τώρα»: Εκθεση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Εκθεση μελών του ΕΕΤΕ, με σύγχρονα έργα, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ και επιλογή από την Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ. Ωρες λειτουργίας Τρίτη 10.00 -21.00, Τετάρτη - Σάββατο 10.00 -19.00, Κυριακή: 10.00 -15.00.

Στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, (Πάρκο Ελευθερίας Μετρό Μέγαρο Μουσικής)29 Οκτώβρη - 30 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - Τόποι εξορίας έως το 1967. 

«Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος», σημειώνει με ανακοίνωση του το ΔΣ του ΕΕΤΕ, «ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, γεννήθηκε το 1944 από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Aντίσταση. Αλλωστε, οι περισσότεροι εικαστικοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι νέοι εντάχθηκαν τότε στις γραμμές της Αντίστασης. 

Χιλιάδες ήταν οι ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες, όπου ο καθένας με τον τρόπο του, στον τόπο που ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους, στήριξε την αντιστασιακή δράση του ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή Τέχνης».

«Στα χρόνια που μεσολάβησαν, άλλαξε η σχέση των εικαστικών καλλιτεχνών με την κοινωνία στο σύνολό της, η «εμπορευματοποίηση» της Τέχνης την αλλοίωσε. Από το 2008 πιο έντονα, η χώρα μας ζει την καπιταλιστική κρίση με ολέθριες επιπτώσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, το λαό.

Οι καλλιτέχνες είναι κι αυτοί μέρος της κοινωνίας που υφίστανται ό,τι κι οι εργαζόμενοι γενικότερα. Δρουν όμως και καλούνται από την ίδια τη ζωή με τα έργα τους να είναι παρόντες στα καίρια ζητήματα της εποχής. 

Η Τέχνη, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρέτησε διαχρονικά τους αγώνες του λαού, είναι ανάγκη να εκφραστεί συλλογικά και σήμερα, να εκφραστεί η αναγκαιότητα της Αντίστασης Σήμερα - Τώρα και παράλληλα να γίνει μια προσπάθεια να καταγραφούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες, «επώνυμοι» και άγνωστοι, που είτε με το έργο τους είτε με την ίδια τη ζωή τους συνδέθηκαν με τους λαϊκούς αγώνες».

Ωρες λειτουργίας Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου